Puskaporos hordó volt a ring

2012.02.20. 17:26
Balhéval indult, balhéval fejeződött be a Vitalij Klicsko-Derek Chisora nehézsúlyú címmérkőzés. Chisora a mérlegelésen pofont adott Klicskónak. Ötvenezer dollárra büntették, és további büntetéseket is kilátásba helyeztek. A meccs utáni Haye-balhé után akár örökre el is tilthatják. A történéseket a meccs egyik pontozóbírója, Flórián Béla testközelből követhette.

A müncheni küzdelem a meghirdetetthez képest később kezdődött, a BBC szerint Chisora bandázsával voltak gondok. Flórián ezt megerősítette. „A szabályok engedik, hogy a felek ellenőrizzék egymás bandázsát, most is ez történt. Az előírás szerint a bütyök első felére nem szabad szalagot ragasztani, a vita azon ment, hogy Chisora szalagja azon a felületen volt már, vagy még nem. Határeset volt.”

Végül rábólintottak, de gyanús momentum azért így is akadt. A meccs után a levágott bandázst a supervisornak kell adni, de Chisoráét, véletlenül vagy sem, olyan apró darabokra vágták, hogy azzal nem igazán lehetett mit kezdeni.

Persona non grata

A Klicsko megütéséért 50 ezer dollárra büntetett Chisorát, akit könnyű testi sértéssel vádolnak, valószínűleg többet nem engedik Németországban öklözni. Legalábbis Thomas Bütz, a Német Profi Bokszolók Szövetségének (BDB) elnöke kijelentette, hogy nem szeretné még egyszer Németországban látni a 28 éves bunyóst.

Flórián elmondta, Chisora már nyomás alatt lépett a ringbe, a mérlegeléskor kiosztott pofon után a brit szövetség elnöke egyből jelezte neki, hogy ha még valami balhét csinál, akár örökös eltiltást is kaphat. Ez annyira nem hatotta meg, hogy a ringben vízzel leköpte Vlagyimir Klicskót, aki a bandázsellenőrzést végezte.

2012-02-19T190744Z 311526910 GM1E82K08XZ01 RTRMADP 3 BOXING-KLIT
Fotó: Michael Dalder

„Puskaporos hordó volt a ring, robbanásra kész volt minden. Csak a fiatalabb Klicsko nyugalmán múlt, hogy egyáltalán lett meccs” – mondta Flórián.

A pontozóbíró elmondta, hogy ezek után tartottak egy kicsit attól, hogy elfajulhat a meccs – Chisora például fejeléssel próbálkozik, ha elveszti önkontrollját – de szerencséjükre sportszerűen lement a küzdelem.

„Chisora mindent megtett a győzelemért, bátor, bevállalós ember, fel is kavarta egy kicsit az állóvizet a nehézsúlyban. Kicsit olyan volt már a hangulat a súlycsoportban, hogy mindenki barátként lépett ringbe, közben azt sugalmazva, nagyon ne verjetek meg azért” – mondta Flórián.

Hiába volt azonban harcias és kezdeményező Chisora, Flórián szerint kétség sem férhetett Klicsko nagyarányú győzelméhez . Az ukrán ütései sokkal pontosabbak voltak, a brit egyszer sem tudott megrendítő találatot szerezni.

2012-02-19T061817Z 642753695 GM1E82J0LSS01 RTRMADP 3 BOXING-KLIT
Fotó: Kai Pfaffenbach

A meccs után is érződött a felfokozott hangulat, fél óráig a felek le sem tudtak jönni a ringből. A sajtótájékoztatón a Klicskók nevető harmadikként vehettek részt. A korábban Vlagyimirt gyalázó, de megverni nem tudó, most szakkomentátorként dolgozó David Haye és Chisora mentek egymásnak. Flórián elmondása szerint csak mosolyogtak azon, amit a két brit művel egymással.

A magyar bíró szerint a Haye—Chisora-balhé inkább jogászokra tartozik, mintsem a bokszszövetségre. Chisorának egyedül annyi mentsége lehet, hogy nem ő ütött először. Haye viszont azzal védekezik, hogy Chisora előbb nyomta az állához az öklét. Chisora hétfőn este egy közleményben „teljes szívéből" elnézést kért, ugyanakkor hangsúlyozta: megütötték egy palackkal, azaz provokálták. Hozzátette: az azt követő reakciója ezzel együtt is sportemberhez méltatlan volt.

A brit bokszbizottság viszont azt fontolgatja, örökre eltiltja Chisorát, mert szégyent hozott a brit ökölvívásra. Haye ellen viszont nem indíthatnak eljárást, mert már nincs versenyzői licence. A WBC elnöke örökös eltiltást nem, viszont egyéves büntetést elképzelhetőnek tart.

tag-reuters
Fotó: Action Images/Andrew Couldridge

Haye-t egyébként a német rendőrök nem tudták kihallgatni. A verekedésben szintén megsérült edzője, Adam Booth azt nyilatkozta, féltek, ezért egyből hazautaztak Angliába.

„Még nem kerestek a német rendőrök, de természetesen készségesen válaszolunk a kérdéseikre, és ha kell, visszatérünk Németországba. Nincs miért elfutnunk. Amikor elhagytuk a sajtótájékoztatót, hülyeség lett volna visszatérni abba a szállodába, ahol Chisora és a csőcselék is megszálltak. Többször elmondta, hogy lelövi és felgyújtja Davidet, ezért úgy döntöttünk, hogy az első géppel hazatérünk” – idézi a monokli.com Booth-t.

A szombat éjszakai müncheni mérkőzést a WBC világbajnoki övéért Vitalij Klicskó nyerte, aki nagy fölénnyel, a pontozóknál 118-110, 118-110, 119-111-re nyerte az összecsapást. A KO-hoz egyszer sem került közel az angol, holott kevesen hitték azt is, hogy egyáltalán kibírja mind a tizenkét menetet. Eddig csak két ilyen hosszú meccse volt. Sokan azt is kétségbe vonták, mit keres 17 meccsel a háta mögött egy világbajnoki döntőn. Szégyent semmiképpen sem vallott, de egyelőre még ő sem az a bokszoló, aki őszinte bunyója ellenére felvehetné a Klicskókkal a versenyt. Az ukrán testvérpár továbbra is uralja a nehézsúlyt, mind a négy nagy bokszszervezet öve náluk van.

A fiatalabbik Klicsko, Vlagyimir március 3-án bokszol Jean Marc Mormeck ellen.