Vlagyimir Klicsko az 50. KO-jára készül

2012.03.03. 10:51
Az ifjabb Klicsko szombat este Düsseldorfban ötvenezer néző előtt a francia Jean-Marc Mormeckkel küzd, hogy megvédje a WBO, IBF és WBA világbajnoki címeit. Az ukrán a favorit, ha nyer, a nehézsúlyban marad a Klicsko-dominancia.

Két héttel ezelőtt Vlagyimir Klicsko, bátyja, Vitalij mérkőzésén majdnem főszereplő lett, de ringsegédként higgadtságát megőrizve nem reagált Derek Chisora köpésére. Akkor nem osztott ki egyetlen pofont sem, Mormeck ellen viszont más dolga sem lesz.

000 DV1059328
Fotó: Patrik Stollarz

A két fél eredetileg már december közepén megmérkőzött volna, de egy héttel a meccs előtt Klicskót vesekővel kórházba szállították, így legyengülve, gyulladással a szervezetében nem állhatott ki. Címétől nem fosztották meg, Mormeck is megértéssel fogadta a halasztást, nem vádaskodott, mint tette azt Tavoris Cloud Erdei Zsolttal, hogy ellenfele a betegséget kitalálva menekül előle.

Mormeck nincs is abban a helyzetben, hogy fölényeskedjen, nem ő mérkőzés favoritja, bár mérlege - 36 győzelem (22 KO), 4 vereség (2 KO) -  jól mutat. Mormeck legutoljára David Haye-től kapott ki, igaz, ez közel öt éve volt, és azóta a cirkálósúlyból - ott kétszeres világbajnok - felment nehézsúlyba. A Haye-vereség után két év kihagyással lépett újra ringbe, azóta csupán háromszor bokszolt. Ugyan pontozással mindet megnyerte, de csak az utolsó, Ibragimov elleni meccse volt 12 menetes. Ha kvalitásokban utol is érné Klicskót a 40 éves francia, a nehézsúlyú tétmeccsek hiánya döntő lehet.

Klicsko sem bokszolt túl sokat mostanában, az elmúlt három évben csak négyszer állt ki, tavaly júliusban Haye ellen védte meg a címét. Ahogy testvére Chisora ellen, ő sem mutatott be látványos bunyót, de egyértelműen ő talált be tisztán többször. Mormeck ellen testvérével közös edzőtáborban készült, magabiztosan várja a meccset. “Ahogy közeledik a meccs, egyre nyugodtabb vagyok, úgy alszom, mint egy csecsemő.”

Névjegyek

Vlagyimir Klicsko, az Acélkalapács
a WBO, WBA és IBF világbajnoki címvédője
magasság: 198 cm
karfesztávolság: 206 cm
alapállás: hagyományos
56 győzelem (49 KO), 3 vereség (3 KO)
összesen 285 menetet bokszolt

Jean-Marck Mormeck, a Mesterlövész
cirkálósúlyban kétszer volt világbajnok
magasság: 181 cm
karfesztávolság: 188 cm
alapállás: hagyományos
36 győzelem (22 KO), 4 vereség (2 KO)
összesen 260 menetet bokszolt

Klicsko fizikai fölényében is bízhat, 111 kilóval mérlegelt, míg ellenfele 98-cal. 17 centiméterrel magasabb mint Mormeck, és karfesztávolsága is közel 20 centivel nagyobb, nem lesz nehéz távol tartania a franciát. Igaz, Chisora megmutatta a másik Klicsko ellen, a fizikai fölényt bátor beugrásokkal el lehet tüntetni.

000 DV1059335
Fotó: Patrik Stollarz

Klicsko sem ért egyet azzal, hogy a méret a lényeg: „Hallom, hogy mondják, az eltérő méretek miatt ez egy nagyon rossz párosítás. De ebben az esetben ez nem számít, mivel kisebb, magától értetődően gyorsabb és könyedebb is. Nem mindig előny egy alacsonyabbal küzdeni.”

Ezt mondta Klicsko edzője, Emanuel Steward is, hogy Mormeck elhajlós védekezési stílusa nem fekszik a magas bokszolóknak, és Klicskónak ezért is kéne minél hamarabb kiütni a franciát, erre minden esélye megvan. Ha sikerül, pályafutásának 60. profi mérkőzését 50. KO-jával ünnepelheti.