Klicsko kiüti a póktestű Thompsont?

2012.07.07. 16:25
Vlagyimir Klicsko (57 győzelem, 50 KO - 3 vereség) rekordsúllyal, 113 kilóval mérlegelt, és négy világbajnoki övet tesz kockára szombat este a 111 kilós Tony Thompson (36 gy. 24 KO - 2 v., 1 KO) ellen. Szoros küzdelem lehet, az ukránnak valószínűleg sokkal többet kell dolgoznia, mint korábbi címmérkőzésein. Thompson nyílt, agresszív bunyót ígér.

Úgy tűnik, Vlagyimir Klicskónak a mérkőzések már nemcsak címvédést jelentenek, hanem azt is, hogy nyugdíjba küldje az ellenfeleit. Márciusban a 40 éves Jean-Marc Mormecket intézte el játszi könnyedséggel, négy menetben, most Thompson lehet a soros. Már ő is elmúlt 41, és azon gondolkodik, hogy a berni meccs eredményétől függetlenül abbahagyja a bokszot. Reményei szerint a csúcson. „Nem akarok túl sokat beszélni, és nem is fogom leköpni Vlagyimirt. Nagyon keményen készültem, és meg akarom mutatni a világnak, hogy eljött az én időm - nyilatkozta.

000 Par7210717
Fotó: Fabrice Coffrini

Négy évvel ezelőtt Klicsko ideje jött el, akkor verekedett meg egymással a két bokszoló. Az ukrán az IBF, IBO és WBO világbajnoki öveit védte meg. Thompsonnak ugyan volt jónéhány villanása, de csak a 11. menetig bírta, akkor kiütötte Klicsko. Az ott szerzett tapasztalatokból is építkezhet az amerikai. „Thompson jól ismer. Egyszer volt a keszytűpartnerem is, és négy évvel ezelőtt már harcoltunk, pontosan tudja, mire számíthat. És biztos vagyok benne, hogy jobb, mint valaha.”

Nem tudni, Klicsko mennyire tart az ellenfelétől, de elárulta, jobban szeretett volna olyannal bokszolni, akivel eddig még nem meccselt. Thompsont azonban nem kerülhette el, ő volt a kötelező kihívó.

Thompson persze talált magyarázatot, miért kapott ki 2008-ban, azt állítja, sérült jobb térdporca miatt nem tudott ellépni Klicsko ütései elől. Most nincs ilyen gondja, öt egymás utáni győzelemmel érkezik a címmérkőzésre, és állítja, élete formájában van.

Klicsko 2008-ban a 11. menetben küldte padlóra Thompsont
Klicsko 2008-ban a 11. menetben küldte padlóra Thompsont
Fotó: Nigel Treblin / AFP

Már a taktikát is tudja, hogyan verheti meg Klicskót, nem olyan bunyóval fog próbálkozni, mint amit Mormeck vagy Haye mutatott be. Inkább azt az utat választja, mint Chisora Vitalij Klicsko ellen, bátran rámegy az ellenfelére.

„Ez igazi küzdelem lesz, még ha a győzelmet nem is garantálhatom. Harcolni fogok, végig megyek előre, nyomás alá fogom helyezni. Minden menetet irányítani fogok, nem fogok hátralépni, hogy elérjen a jobb egyenese, és kivégezzen. Én leszek az, aki többet üt majd.”

Thompson edzője, Barry Hunter szerint Klicsko gyengéje az, hogy rosszul mozog el oldalra, ezért majd próbálják olyan helyzetbe hozni, ahol ezt kihasználhatják.

Ez a taktika kifizetődhet, Klicsko edzője, Manny Steward szerint is Thompson a legkeményebb ellenfél, akivel valaha küzdött a tanítványa. Méretbeli különbségek nincsenek, az amerikai fordított alapállású és jól regenerálódik az ütések után. „Ő volt az egyetlen, ahol nem voltak hatásosak Vlagyimir egyenesei.” Klicsko is tisztában van ellenfele képességeivel, és fizikai adottságai is előnyére vannak: „Olyan, mint egy pók. Nagy test, kis fej, és hosszú karok, amik tökéletesek egy bokszolónak, ez iszonyatosan nehézzé teszi ellene küzdelmet. Kövérnek tűnik, de nagyon jó megérzései vannak. Tudja, mikor kell ütni, és tudja, mikor jön felé az ütés. A bokszolók azt mondják: a gyorsaság öl. De mi öli meg a gyorsaságot? A jó megérzés.”

Ha Thompson valóban felvállalja a nyílt küzdelmet, akkor valószínűleg Klicskónak is változtatnia kell a szokásos taktikáján, és nem lesz elég a feltartó ütések után bevitt néhány tiszta találat. Sokszor vádolták meg az ukrán nehézsúlyút, hogy ez a stílus megöli a bokszot, de eddig legutóbbi veresége óta 12-szer volt eredményes. Bár most edzője is azt tanácsolta, legyen a kezdeményező, mert Thompsonnak nagyon jó jobb keze van, de ha a címvédő irányítja a mérkőzést, az edző szerint már az ötödik menetben kiütéssel győzhet.

A berni gálának magyar résztvevője is lesz középsúlyban, a veretlen (15 győzelem, 6 KO) Szili István a lengyel Daniel Urbanskival  (25 győzelem, 9 vereség) fog küzdeni.