A baltás gyilkos miatt hiányoznak bokszolóink az ifi-vb-ről

2012.10.24. 17:18

November 25-étől Örményországban, Jerevánban rendezik az ifjúsági ökölvívó-világbajnokságot, a magyar csapat azonban biztonsági okokból nem utazik el. A Ramil Safarov-ügy miatt a rendezők nem tudták garantálni a magyar sportolók biztonságát.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség a Külügyminisztérium ajánlására döntött a világbajnokságtól való távolmaradás mellett. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke elmondta, a baltás gyilkos néven elhíresült Safarov azeri kiadatása miatt különleges biztonsági intézkedéseket kért az örmény szervezőktől, akik ezt nem tudták garantálni.

„Az ismert okok miatt azzal a kéréssel fordultunk az örmény szervezőkhöz, hogy válogatottunk tagjai különleges biztonsági elbánásban részesüljenek a világbajnokság ideje alatt. Az ottani rendezők mindezt nem tudták számunkra garantálni, és a kialakult helyzetben mindezt jeleztük a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek is. Ráadásul a Magyar Külügyminisztérium sem ajánlotta az utazást, így az ez ügyben összehívott elnökségi ülés végül úgy döntött, nem utazik el válogatottunk Örményországba” – fogalmazott Csötönyi.

A 2004-ben Magyarországon, a Zrínyi Egyetemen tanuló azeri Safarov éjjel rátámadt egy alvó örmény diáktársára (mindketten katonaként voltak ösztöndíjasok) és baltával lemészárolta. 2006-ban életfogytiglanra ítélték, Azerbajdzsánban azonban már ekkor is nemzeti hősként tekintettek a karabahi konfliktus miatt ősellenségként kezelt örmény hadsereg egy tagjának meggyilkolásáért. Baku többször kérte kiadatását, az Orbán-kormány átadta. Az Azerbajdzsánnak kiadott Safarovonak azonban nemhogy büntetését nem kellett folytatnia Bakuban (a kiadatás a büntetés végrehajtására vonatkozott), hanem az elnöki kegyelem mellé lakást és előléptetést is kapott.

Örményország a Safarov-ügy miatt a diplomáciai kapcsolatokat is megszakította hazánkkal, számos városban magyar zászlókat égettek, így meglehetősen veszélyes lett volna a fiatal bokszolókat kiutaztatni Jerevánba, írta a MÖSZ.