Kokó kemény volt, nem hagyta a csalást

2012.11.07. 19:32

Szombaton füttykoncerttel ért véget a Marco Huck–Firat Arslan cirkálósúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzés. Sokan csalást kiáltottak, de az biztos, a WBO eseményén erősen vitathatóan a címvédő Huckot hozták ki győztesnek a pontozóbírók, akikről mérkőzés supervisora (ellenőre), Kovács István kemény jelentést írt. Hivalatos döntés még nincs, de a jelentésnek is köszönhetően valószínűleg újra megmérkőznek a felek.

A 12 menetes mérkőzés végigment, a pontozók a szoros menetek ellenére (115-113, 115-113, 117-111) egyhangú pontozással Hucknak adták a győzelmet, amin valószínűleg a címvédő is meglepődhetett, mert a meccs végén szomorúan távozott, míg Arslanék ünnepelték magukat.

Kovács István nem először volt rázós meccs supervisora, júniusban az övé volt a Pacquaio-Bradley is, mint elmondta, szívesen bízzák rá az ilyeneket, mert sosem félt megfogalmazni a kritikát a bírókkal szemben, és a WBO sosem marad információ nélkül. A mostani jelentésében is megírta, rossz döntéseket hoztak a pontozók, a legnagyobbat az olasz Giustino Di Giovanni hibázott a 117-111-tel.

„Egy ilyen mérkőzésen egy-két menet rossz megítélése is súlyos hiba, a két brit bíró nem állt távol a valóságtól, de az olasz még ennél is nagyobbat tévedett, csak három menetet adott Arslannak, a szorosakat mindet Hucknak ítélte, holott háromnál Arslan sokkal többet nyert" - mondta Kovács.

„A bírók arra számíthatnak, hogy jó ideig nem kapnak nagy meccseket, szeretném elérni, hogy az olaszt hosszú időre jegeljék. Korábban is már többször keresztülvittem az akaratomat, remélhetőleg most is sikerül."

A supervisori indítvány miatt a WBO bajnoki tanácsa megnézte felvételről a mérkőzést, és ennek alapján elrendelte, hogy újra meccseljen egymással Arslan és Huck. A meccsel azonban meg kell várni Huck-Ola Afolabi mérkőzést, mert az is kötelezően előírt visszavágó.

„A Huck-Arslan meccshez azonban kevés a világszövetség akarata, mi csak forszírozni tudjuk, hogy összejöjjön, bonyolult folyamatok működtetik a profi ökölvívást, a szponzoroknak és a televíziós társaságoknak is a meccs mellé kell állniuk, hiába tűnik most egyértelműnek, hogy Huck és Arslan is újra megküzdene a másikkal" - mondta Kovács.