27 ezer kiló landolt Wach arcán

2012.11.12. 12:46

Mariusz Wach rengeteg ütést beszedve veszített 12 menetben Vlagyimir Klicsko ellen a nehézsúlyú címmérkőzésen. A Bild kiszámolta, hány kilónyi ütés érte a lengyel arcát.

A mérkőzés elemzésekor kiderült, Klicsko 425-ször találta el Wach fejét, az ukrán 310-szer ballal, 125-ször jobbal volt pontos. A német lap a többnyire csak előkészítő balosokra 50 kilót, a jobbosokra 100 kilónyi tömeget számolt, így Wach úgy élhette meg a meccset, mintha 27 ezer kiló, azaz 14 elefánt, vagy két és fél busz esett volna a lengyel arcára.

Ezek a hasonlítások jól mutatnak, még ha nem is teljesen megalapozottak, de az biztos, Wachot azonban nem izgatták túlságosan a bekapott pofonok, még akkor sem, amikor már alig állt a lábán. Mint később elmondta, nem gondolt a feladásra, csak attól félt, hogy az edzője dobja be a törölközőt. A nyolcadik menet után a mérkőzésvezető meg is kérdezte Wach sarkát, folytatják-e.

„Egy pillanatra sem gondoltam rá, hogy bedobjam a törölközőt. Tudtam, hogy megfordult a fejében, hogy a bíró beszüntetheti a meccset. Oda is jött a sarkunkba, és figyelmeztetett, hogy Mariusz nagyon nagy ütéseket szedett be. De ő nagyon jól felkészült, megmutatta óriási erejét. Néhány héttel ezelőtt senki sem tudta, ki az a Mariusz Wach, most milliók ismerték meg szerte a világon"  - mondta Juan De La Rosa edző.

Klicsko új trénere, Jonathan Banks is elismerően szólt a lengyelről. „Esküszöm, egy kicsit sokkolt, hogy túlélte azokat a nagy erejű ütéseket, ez mindennél meglepőbb volt. Vlagyimir nagyon jó ütéseket vitt be. Mindannyiunkat lenyűgözött, hogy Wach nem ment le. A meccs előtt senki sem gondolta, hogy kibírja ezeket az ütéseket, főleg azért, mert ennyire erőseket még sohasem kapott. Nagyon nagy elszántsággal küzdött, és azt hiszem, érdekes jövő előtt áll."

A Német Profi Bokszszövetség elnöke sem gondolta, hogy Wach maradandó károsodás nélkül megúszta a mérkőzést, ezért három hónapig nem engedné a lengyelt bokszolni, és MRI-vel vizsgáltatná meg a fejét. A nagy verésre számítottak is, a bokszoló promótere hárommillió dolláros biztosítást kötött Wachra.

Wach is megtalálta a magyarázatot, miért kapott annyit: „Szörnyű lassú voltam, tudtam, hogy Klicskónak kiváló a balosa, és ezt most a tökélyre fejlesztette. A balhorga egyszerűen bosszantó volt, nem találtam az ellenszerét. Ha a balját várod és takarod az arcod, azonnal jobbról üt. Az ukrán nagyon gyors és kényelmetlen stílusban harcol."