Legyőzte démonjait, újra küzd Hitman

2012.11.24. 08:37

Manny Pacquiao kiütötte, ezután meg akart halni, közel negyven kilót felszedett és kokainista is volt a britek kiváló bokszolója, Ricky Hatton. A bunyós megjárta a poklot, szombaton három és fél év után visszatér a ringbe, Vjacseszlav Sencsenkóval küzd.

A hajtós stílusú, a Hitman becenevű manchesteri bokszoló ikonná vált otthon. Még csak a meccs időpontja volt kitűzve, az ellenfél megnevezése nélkül, rajongói máris megőrültek: két nap alatt 24 ezer jegyet vettek.

Hattonnak nem véletlenül ilyen nagy az elismertsége, pályafutása során csak két, most egymást kerülgető klasszistól, Floyd Mayweathertől és Pacquiaótól kapott ki, a 45 másik meccset megnyerte, harminckettőt KO-val. A kisváltósúlyban volt igazán sikeres, az IBF-nél és a WBO-nál is világbajnok volt, de mindig nagyokat kellett fogyasztania, hogy ne essen át a súlyhatáron. Most ezzel magyarázta, miért ütötte ki Pacquiao már a második menetben.

Hatton brutális ütést kapott, ez évekre meghatározta az életét, nem tudta lelkileg feldolgozni a súlyos vereséget. „Legtöbb reggelem úgy kezdődött, hogy a barátnőmnek le kellett jönnie hozzám, és ki kellett csavarnia a kezemből a kést. A csuklómon volt a penge, nagyon rossz úton jártam. Hisztérikusan sírtam minden ok nélkül.

Közel volt az idegösszeomláshoz, a depresszióból nem talált kiutat, az alkoholba menekült, de csak részmegoldás volt: „Ha nem ittam, és színjózan voltam, akkor próbáltam megölni magam."

A megítélésen csak rontott, amikor a News of the World fotót közölt róla, amin éppen kokaint szívott. Úgy vélték, a piáló, drogozó, közel százkilósra hízó Hatton mindent megtett azért, hogy szívrohamot kapjon. A bunyós azonban hiába akart meghalni, mindent túlélt.

Fordulatot lánya, Millie születése hozott az életében, egyszerűen szégyellte magát a családja előtt, milyen mélyre csúszott. Kemény munkába fogott, edzősködni is kezdett, és sikerült lefogynia. Úgy tartja, most élete formájában van. „Kétségtelen, már megvolt életem legnagyobb győzelme, elintéztem a démonjaimat. Már nyertem, ezért nem érdekel, mi lesz a meccsen."

A visszatérését komolyan veszi, nem egy névtelen bokszoló ellen kezdi felhozni magát, egyből tízmenetesre tervezett meccset vív Sencsenkóval. Az ukrán 33 mérkőzéséből csak egyet veszített, Paul Malignaggi győzte le áprilisban technikai KO-val. Hattonnak ez jó előjel is lehet, ő már verte az amerikait, igaz, négy évvel ezelőtt.

Hatton nem akar változtatni a stílusán, hiszen a rajongók azért szeretik, mert mindig megy előre, még ha így tényleg beleszalad egy vereségbe. „Sok harcost láttam Floyd Mayweatherrel, de mindegyik csak a túlélésre játszott, hogy elmenjen az utolsó menetig. Valószínűleg tudják, engem is leütött Floyd, de amíg csak lélegzetet tudtam venni, megpróbáltam kiütni, és ez az, amiért szeretnek az emberek. A stílusom nem fog változni, legfeljebb a korom miatt egy picit óvatosabb leszek."