Marquez méregből verheti Pacquiaót

2012.12.08. 11:22
Negyedszer és utoljára mérkőzik meg egymással két bokszlegenda, Manny Pacquiao (54-4-2, 38 KO) és Juan Manuel Marquez (54-6-1, 39 KO). A tét egyfelől kicsi, egyik bokszszervezet címéről sem dönt a meccs, másrészt óriási, a győztes a WBO-nál az évtized bokszolójának mondhatja majd magát, és végső elégtételt adhat a másiknak, mert a korábbi meccsek eredményeit megkérdőjelezték.

A hangzatos cím mindkét bokszolónak kijárna már, a maga nemében mindkét bunyós zseni. A mexikói Marguez négy-, a Fülöp-szigeteki nyolc súlycsoportban nyert már világbajnoki övet, és soha nem féltek belemenni a nagy csatákba. Küzdelmüket már ők maguk is Muhammad Ali és Joe Frazier vetélkedéséhez hasonlítják.

A Pacquiao-Marquez-harc már nyolc évre tekint vissza, mindhárom eddig mérkőzésük látványosra sikerült, a nyílt csatát felvállaló bokszolókat a közönség is szereti. A visszavonulást tervező 39 éves Marqueznak van most nagyobb szüksége a győzelemre, mert eddig egy döntetlen és két vereség a mérlege Pacquiaóval szemben, ezen az sem javít sokat, hogy a Fülöp-szigeteki győzelmeit sokan vitatják.

„Még mindig nagyon mérges vagyok, ha visszagondolok arra, amikor felolvasták a pontokat. Két mérkőzés után azt gondoltam, hogy a 24 menetből legalább 19-et megnyertem” - nyilatkozta Marquez.

    Az első meccsüket 2004. május 8-án vívták, Marquez szörnyen kezdett, Pacquiao már az első menetben háromszor leütötte, a mexikói azonban később magára talált és a mérkőzés közepén elvitte a meneteket. Ez azonban csak a döntetlenre volt elég, és még örülhetett is ennek, mert később az egyik pontozó elismerte, véletlenül eggyel több pontot adott neki.

Másodjára 2007. november 29-én csaptak össze, a mexikói ismét veszített, és ezúttal nagypehelysúly világbajnoki övét is bukta. A mérkőzés ismét szoros volt, megosztott pontozással nyert Pacquiao. Sikerét annak köszönhette, hogy a harmadik menetben a padlóra küldte Marquezt, mert az ütésstatisztikák egyértelműen a mexikói fölényét mutatták, jóval többször talált be, mint riválisa. A meccs után már egyből a következő összecsapást tervezték a promóterek, de Pacquiaóék nem voltak igazán nyitottak rá, mert a Fülöp-szigeteki már a könnyűsúlyt nézte ki magának.

2011. november 12-én újra jó néhány nagy mérkőzéssel a hátuk mögött újra összecsaptak, de ezúttal már váltósúlyban. Papíron ez volt Pacquiao legkönnyebb győzelme, egyhangú pontozással verte a mexikóit, a közönség legnagyobb ámulatára. Az eredményhirdetéskor ki is fütyülték a Fülöp-szigeteki bajnokot, és több szakíró úgy vélekedett, a bírók ellopták Marqueztől a győzelmet. Ő maga is hitte, hogy nyert, ezért is kereste az újabb lehetőséget a mérkőzésre, úgy tervezte, hazai pályán, Mexikóban vív meg legközelebb Pacquiaóval.

A helyszín nem jött össze, szombaton Las Vegasban bokszolnak, de az biztos, hogy ez lesz az utolsó meccsük. „Azért jöttünk, hogy kiüssük és befejezzük a sztorit" - mondta Freddy Roach, Pacquiao edzője, aki már doppingolással is meggyanúsította Marquezt. A mérkőzést, ahogy legutóbb, váltósúlyban vívják, Marquez eredeti kategóriája kettővel lejjebb van, de már hozzáizmosodott ehhez is. Roach szerint ez nem feltétlenül az erőnléti munkának, sokkal inkább doppingnak köszönhető.

A két bokszoló a mérkőzés eredményétől függetlenül nagyot kaszál, Marquez hárommillió dollárt garantáltan kap, Pacquiao közel a háromszorosát, 8,595 dollárt tehet el, de ezekhez még hozzáadódnak a tévéközvetítési díjak, így a Fülöp-szigeteki akár 25 milliót is bezsebelhet.

Marquez az ütőerejében bízhat és abban, hogy Pacquiao már kevesebbet mozog, mint korábban, így könnyebben elkaphatja. A mexikói, ahogy a korábbi meccseken is bebizonyította, elég ütésálló, ha bátran megy előre, több támadást kockáztatva sikerülhet győznie. A két fél jól ismeri egymást, de Pacquiao azt ígérte, még agresszívebb lesz, mint eddig, ezzel meglepi Marquezt, aki eddig általában a kontráival próbált nyerni. Az előző két meccsén nem volt igazán meggyőző Pacquiao, Marquez ellen kifütyülték, Bradleytől kikapott, igaz, ott is vitathatóan. Roach is érzi, hogy bokszolója nem a régi, ha nem tud megújulni, és kikap szombat este, akkor jobb is, ha visszavonul.

„Ez egy új harc lesz, mert én jól ismerem Mannyt, és ő is engem. Nagyon keményen felkészültem, mert tudom, ez egy háború lesz” - vetítette elő Marquez, mi várható az este.

A mérkőzést vasárnap hajnal háromkor a Sport1 közvetíti.