Klasszis csatában kifektették Pacquiaót

2012.12.09. 07:19 Módosítva: 2012.12.09. 08:16

Juan Manuel Marquez a hatodik menetben egy óriási KO-val kiütötte Manny Pacquiaót a két bokszoló negyedik mérkőzésén. A mexikói a győzelemmel az Évtized harcosa címet is elnyerte, de ennél is sokkal fontosabb, elégtételt vett. Három korábbi mérkőzésükön vitahatóan hoztak ki két Pacquiaó-győzelmet és egy döntetlent.

A Las Vegas-i mérkőzésen mindkét bokszoló úgy lépett a ringbe, hogy csak KO-val nyerhet, Freddie Roach, Pacquiao edzője úgy vélte, egy szoros meccsen biztosnak Marqueznek adják a győzelmet, óhatatlanul is korrigálva az előző meccsek döntéseit. A mexikói pedig úgy gondolkodott, még egyszer nem ad esélyt a pontozóknak, legjobb, ha kiütéssel fejezi be a sorozatot.

Marquez látványosan kigyúrta magát a mérkőzésre, beleerősödött a váltósúlyba, nagyobb ütőerőt képviselve Pacquiaónál. Aki pedig nagyobb testsúlyára - bő másfél kilóval volt a mérlegelésen nehezebb a mexikóinál -, alapozva bízott nagyobb erejében.

Pac Man megígérte, agresszívebb és gyorsabb lesz, mint az elmúlt néhány meccsén volt, erre edzései is jó alapot adtak, de azt állította, új taktikát is kidolgozott a kontratámadásokra építő, védekező stílusú Marquez ellen.

A szerepek azonban most sem változtak az előző meccsekhez képest, az első menettől kezdve a Fülöp-szigeteki irányított, de az első két menetben alig ütötte meg egymást a két ellenfél, az ütőtávot keresték. Pacquiao beugrásokkal próbálkozott, Marquez pedig ezekbe próbált közbeütni, a második végén egy jó balhoroggal el is találta ellenfelét. A lehetőség is ott volt, hogy megsorozza, érezhetően pattanásig feszültek az idegek az utolsó tíz másodpercben, de Marquez nem ment bele az ütésváltásba.

A harmadik menetben úgy tűnt, Pacquiao bemelegedett, egyre több beugrásos, két-háromütéses kombinációval találta el Marquezt, és kezdett kibontakozni az az agresszív bunyó, ami korábban a Fülöp-szigeteki sajátja volt. A mexikói azonban koncentrált maradt, és az egyik támadásból nagyon jól kilépve, egy messziről indított jobb csapottal padlóztatta Pacquiaót. Nem viselte meg Pac Mant túlságosan az ütés, azonnal felpattant és folytatni tudta a küzdelmet. A padlózás azért már jelezte, hogy nincs csúcsformában, utoljára 2003. márciusában ütötték le.

A negyedik menetben Marquez nem is nagyon próbálkozott, nem kapta el a hév, taktikusan bokszolt továbbra is, kombinációk most is elérték, de kiegyensúlyozott volt a menet. Az ötödikben Pacquiao iramot váltott, letámadta a mexikóit, és egyre többször talált tisztán, Marquez feje már csupa vér volt, egy erős jobbostól megtántorodva lerakta kezét, így rá is számolt a bíró.

Pac Man ezután letámadta, a sarokba terelve megsorozta a csak erőtlen védekezésre képes mexikóit, de az állva maradt.

A hatodik menetben újra a Fülöp-szigeteki jött előre, folytatta az agresszív támadásokat, Marquez most is pár közbeszúrásra volt képes, ellenfele megállíthatatlannak tűnt. Az utolsó másodpercekre teljesen bepörgött, de a pillanatnyi figyelmetlenség elég volt, ahhoz, hogy Marquez jó ütemben közbelépjen, és egy hatalmas jobbossal leüsse Pac Mant, aki mint egy zsák, úgy dőlt el. Úgy tűnt, nagyon komoly a baj, percekig mozdulatlanul feküdt, de aztán összeszedte magát, és gratulált Marqueznek, aki nyolc év után először tudta legyőzni.