Pacquiao Parkinson-kóros lehet

2013.01.04. 11:52

Egy Fülöp-szigeteki neurológus szakorvos szerint Manny Pacquiaón már láthatóak a Parkinson-kór korai jelei, mint a reszketés vagy kézremegés.

Rustico Jimenez ezért azt javasolja a nyolc súlycsoportban is világbajnok bokszolónak, hogy vonuljon vissza minél előbb, mert állapota súlyosbodhat. A bokszolók közül Muhammad Ali és Pacguiao edzője, Freddie Roach is a reszkető bénulás néven is ismert betegségben szenved.

Jimenez nem vizsgálta meg személyesen Pacquiaót, a tévében látott interjúk közben fedezte fel a bokszoló kézremegését. Tudja, hogy nem biztos a diagnózis, de a sok fejre mért ütés miatt nagy a valószínűsége, hogy Pacquiao parkinsonos. A bokszolót december elején Marquez nagyon durván kiütötte, az is nagy károkat okozhatott. A szabályok szerint, hogy védjék az újabb traumáktól, Pacquiao három hónapig nem is bokszolhat hivatalos mérkőzésen.

Egy másik fillipínó orvos, Raquel Fortun nem látott kézremegést a bunyósnál, de aggasztó jeleket ő is felfedezett. „Nem osztom Jimenez véleményét, de feltűnt, hogy a Marquez-meccs utáni interjún keresztbe álltak Pacquiao szemei, abban a pillanatban egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki pszichikailag jó állapotban van. Amikor ekkora megrázkódtatás éri a fejet, nagy a veszély, mivel a koponyában az agy nincs fix helyen, így a rázkódás közben kisebb vérzések keletkezhetnek, és megszakadhatnak idegi kapcsolatok."