Változhat az ökölvívók olimpiai selejtezője

2013.01.30. 14:37

A korábbiakhoz képest jelentősen változhat az ökölvívók olimpiai selejtezős rendszere, a 2016-os riói játékokat megelőző világbajnokságról ugyanis már csak a győztesek szereznének indulási jogot a nemzetközi szövetség illetékes bizottságának javaslata alapján.

A londoni olimpiára kijutott 250 férfi bokszolóból 92-en a 2011-es bakui vb-n, további 140-en a 2012-es kontinentális selejtezőtornákon vívták ki a lehetőséget. Akkor a nemzetközi szövetség (AIBA) félprofi sorozatából, a WSB-ből öten - az ott érdekelt öt súlycsoport 2011-es bajnokai - jutottak londoni repülőjegyhez.

Az AIBA múlt hétvégén tartott bizottsági ülésein alakult ki az új rendszerrel kapcsolatos javaslat, melyről a végrehajtó bizottság júniusban szavaz majd. Az előterjesztés szerint a 2015-ös kvalifikációs világbajnokságról már csak a tíz súlycsoport aranyérmese jutna ki Rióba, míg további, összesen 107 hely a kontinentális selejtező-viadalokon kelne el. Az új rendszer ezúttal már sokkal nagyobb olimpiai részesedést biztosítana a WSB-nek, melyből 30 - mind az öt súlycsoportból hat-hat - bokszoló vehetne részt az olimpián, míg az új, 2014-ben induló profi sorozatnak, az APB-nek 70 kvótája lehet.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az idei évtől több fontos szabályváltoztatás is életbe lép az amatőr ökölvívásban. Most hétvégén elhangzott, hogy a fejvédő használatának eltörlése a felnőtt mezőnyben, valamint az eddigi pontozásos rendszer lecserélése a profiknál és a WSB-nél már bevált módszerre június elsejétől lesz kötelező, február 15-től pedig egy úgynevezett átmeneti időszak kezdődik, melyben már lehetőség nyílik az új szabályokkal történő versenyeztetésre.