Olivér
4 °C
8 °C

Ezek az adatok cáfolják Erdei győzelmét

2013.04.04. 12:01

Erdei Zsolt vitatott szombati vereségét már sokan értékelték, de megtaláltunk pár statisztikai adatot, amivel a középszerű orosz Gyenyisz Gracsov győzelmét alátámaszthatja az a két pontozó, aki nem értékelte a korábban két súlycsoportban (félnehéz, cirkáló) és két nagy szervezetnél (WBO, WBC) is világbajnok magyar hagyományosan vívó stílusát.

Az ír Terry O’ Connor és a belga Philippe Verbeke úgy gondolta, hogy Erdei négy menetben volt a jobb, míg hatot elveszített.

Ha az összes indított ütést vesszük alapul, az orosz lényegesen aktívabb volt, 828-szor indított, míg Erdei 427-szer. A pontos ütésekkel már igen kiegyenlített a meccs: 147-146, vagyis eggyel nyert Gracsov. A pontos ütések megoszlása a következő. Balegyenesek 86-29 Erdeinek, jobbkezesek 118-60 az ellenfélnek.

Nincs olyan menet a Compubox kimutatásai szerint, amelyikben az orosz hatékonyabb lett volna. De hét olyan menet is van, amikor összességében több találata volt.

Erdei az első, a harmadik és a negyedik menetben többször talált (16-7, 17-7, 15-9), utána viszont nem. A hetedik menetet is 10-9-re nyerte meg a talált ütésekkel Gracsov. Ha ezt a menetet esetleg Erdeinek adták a pontozók, már ki is jött, hogyan nyert meg összesen négyet, és miért bukott el összesen hatot. (A többi menetben rendre nagyobb volt a különbség.)

Ebben a hetedik menetben egyébként riasztó adatai vannak Erdeinek, mert mindössze két jobbkezes ütése talált tizenkét próbálkozásból.

Még feltűnőbb, a megnyert harmadikban is mindössze hétszer indított jobbal, igaz, ebből csak egy nem talált.

Hiába tehát a pontosság és a hatékonyság, a bírók összbenyomása az ütések alapján érthető. Erre mondta Erdei, megölik ezzel a bokszot, míg a pontozók nyilván úgy védekeznek, hogy a több ütéstől, a kézzelfogható aktivitástól egyszerűen nem akarják függetleníteni magukat, és ők csak azt pontozták le, amit a ringben láttak.

Érdekesebb kérdés, mi történt Erdeivel, hogy csak ilyen kevésszer próbálkozott, miközben Mitchell kiütésekor ugyanúgy megsérült a bal keze, ettől még a hatodikban ki tudta ütni riválisát. Mitchell ellen az első menetben 147 indított ütése volt, 90 százalék feletti hatékonysággal. Akkor átlagban hatvan vagy hetven ütést indított, míg most egyedül csak a tizedik menetben érte el a hatvankilencet. (Ebben a menetben kockáztatott egy percig, ami érthetetlen, ha tudta, nem áll jobban.)

Erdei keze csak zúzódott

Erdeinek komoly fájdalmai voltak a meccs utáni napon, még az ujjait sem tudta mozgatni, írja a Blikk. A bokszoló a lapnak azta mondta, érezte, ahogy duzzad a keze, és minden ütésnél belehasított a fájdalom. Magyarországon orvos vizsgálta meg, és megnyugtatta, nincs törés, csak zúzódás.

Egy Erdei-szintű öklözőtől elfogadhatatlan, hogy a harmadik menetben mindössze hétszer próbálkozzon az erősebbik kezével, kivált, ha a másik már fáj neki, és érzi a nyilallást.

A nyolcadik menetben Gracsov jobb kézzel 17-szer találta el Erdeit - ezek pontossága persze vitatéma lehet -, akinek erre csak négyszer volt válasza. Négyszeres tehát a különbség, és ez még csak nem is volt kirívó menet, hiszen a hetediket már említettük.

Az is érdekes kérdés, miért veszi már a negyedik menetben a száján a levegőt, ami egyértelműen a rossz kondíció jele, és korábban nem volt rá jellemző.

Sok tanulság leszűrhető ezekből az adatokból, és talán az egész oda vezethető vissza, hogy Klink Zoltán erőnléti edző nem volt mellette a felkészülés alatt. Erdei korábban arról beszélt, új testet kapott a női vízilabda-válogatott mellett a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kammerer Zoltánt is felkészítő erőnléti edzőtől. Nem is került egyszer sem holtpontra, míg korábban ez jellemző volt rá.

Klink megkeresésünkre nem szeretett volna nyilatkozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?