Huba
17 °C
33 °C

Ezek az adatok cáfolják Erdei győzelmét

2013.04.04. 12:01

Erdei Zsolt vitatott szombati vereségét már sokan értékelték, de megtaláltunk pár statisztikai adatot, amivel a középszerű orosz Gyenyisz Gracsov győzelmét alátámaszthatja az a két pontozó, aki nem értékelte a korábban két súlycsoportban (félnehéz, cirkáló) és két nagy szervezetnél (WBO, WBC) is világbajnok magyar hagyományosan vívó stílusát.

Az ír Terry O’ Connor és a belga Philippe Verbeke úgy gondolta, hogy Erdei négy menetben volt a jobb, míg hatot elveszített.

Ha az összes indított ütést vesszük alapul, az orosz lényegesen aktívabb volt, 828-szor indított, míg Erdei 427-szer. A pontos ütésekkel már igen kiegyenlített a meccs: 147-146, vagyis eggyel nyert Gracsov. A pontos ütések megoszlása a következő. Balegyenesek 86-29 Erdeinek, jobbkezesek 118-60 az ellenfélnek.

Nincs olyan menet a Compubox kimutatásai szerint, amelyikben az orosz hatékonyabb lett volna. De hét olyan menet is van, amikor összességében több találata volt.

Erdei az első, a harmadik és a negyedik menetben többször talált (16-7, 17-7, 15-9), utána viszont nem. A hetedik menetet is 10-9-re nyerte meg a talált ütésekkel Gracsov. Ha ezt a menetet esetleg Erdeinek adták a pontozók, már ki is jött, hogyan nyert meg összesen négyet, és miért bukott el összesen hatot. (A többi menetben rendre nagyobb volt a különbség.)

Ebben a hetedik menetben egyébként riasztó adatai vannak Erdeinek, mert mindössze két jobbkezes ütése talált tizenkét próbálkozásból.

Még feltűnőbb, a megnyert harmadikban is mindössze hétszer indított jobbal, igaz, ebből csak egy nem talált.

Hiába tehát a pontosság és a hatékonyság, a bírók összbenyomása az ütések alapján érthető. Erre mondta Erdei, megölik ezzel a bokszot, míg a pontozók nyilván úgy védekeznek, hogy a több ütéstől, a kézzelfogható aktivitástól egyszerűen nem akarják függetleníteni magukat, és ők csak azt pontozták le, amit a ringben láttak.

Érdekesebb kérdés, mi történt Erdeivel, hogy csak ilyen kevésszer próbálkozott, miközben Mitchell kiütésekor ugyanúgy megsérült a bal keze, ettől még a hatodikban ki tudta ütni riválisát. Mitchell ellen az első menetben 147 indított ütése volt, 90 százalék feletti hatékonysággal. Akkor átlagban hatvan vagy hetven ütést indított, míg most egyedül csak a tizedik menetben érte el a hatvankilencet. (Ebben a menetben kockáztatott egy percig, ami érthetetlen, ha tudta, nem áll jobban.)

Erdei keze csak zúzódott

Erdeinek komoly fájdalmai voltak a meccs utáni napon, még az ujjait sem tudta mozgatni, írja a Blikk. A bokszoló a lapnak azta mondta, érezte, ahogy duzzad a keze, és minden ütésnél belehasított a fájdalom. Magyarországon orvos vizsgálta meg, és megnyugtatta, nincs törés, csak zúzódás.

Egy Erdei-szintű öklözőtől elfogadhatatlan, hogy a harmadik menetben mindössze hétszer próbálkozzon az erősebbik kezével, kivált, ha a másik már fáj neki, és érzi a nyilallást.

A nyolcadik menetben Gracsov jobb kézzel 17-szer találta el Erdeit - ezek pontossága persze vitatéma lehet -, akinek erre csak négyszer volt válasza. Négyszeres tehát a különbség, és ez még csak nem is volt kirívó menet, hiszen a hetediket már említettük.

Az is érdekes kérdés, miért veszi már a negyedik menetben a száján a levegőt, ami egyértelműen a rossz kondíció jele, és korábban nem volt rá jellemző.

Sok tanulság leszűrhető ezekből az adatokból, és talán az egész oda vezethető vissza, hogy Klink Zoltán erőnléti edző nem volt mellette a felkészülés alatt. Erdei korábban arról beszélt, új testet kapott a női vízilabda-válogatott mellett a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kammerer Zoltánt is felkészítő erőnléti edzőtől. Nem is került egyszer sem holtpontra, míg korábban ez jellemző volt rá.

Klink megkeresésünkre nem szeretett volna nyilatkozni.