Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kubai bokszolók is beszállnak a félprofi sorozatba

2013.06.01. 16:12

Kuba is beszáll a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség 500 ezer dollár összdíjazású félprofi csapatbajnokságába (World Series of Boxing). A karibi országban 1962 óta nincs profi sport, így jelentős lépés, hogy most hivatalosan is elkötelezte magát a WSB következő sorozatában való szereplés mellett.

"Kuba az egyik legerősebb boksznemzet, részvétele a WSB-ben látványosnak ígérkezik" - lelkendezett Karim Bouzidi, a WSB főigazgatója a szerződés aláírása alkalmával.

Alberto Puig, a kubai szövetség elnöke ígéretet tett arra, hogy a húsz legjobb bokszolót nevezi majd be, köztük olimpiai és világbajnokokat. A WSB-ben részt vevő ökölvívók havonta 1000 és 3000 ezer dollár közötti fizetést kapnak, ehhez jön a szereplésük alapján járó, 500 és 2000 dollár közötti prémium.

A félprofi sorozat negyedik évadjának jelenleg kubai mellett mexikói, amerikai, argentin, olasz, német, azeri, ukrán, orosz, lengyel, algériai és kazah résztvevője van, utóbbi a címvédő.

A szezon végén egyéni megmérettetésre is sor kerül, kategóriánként a két legjobb csap össze, s a győztes kvótát szerez a 2016-os riói játékokra. A küzdelmek - a WSB történetében a következő szezontól először - a tíz olimpiai súlycsoportban zajlanak majd. A profik közül csak az indulhat a sorozatban, akinek még nem volt húsznál több pénzdíjas mérkőzése. Kubai bokszolók eddigi 67 érmet nyertek olimpiákon és 116 világbajnoki címet szereztek.