Klicsko nem úgy bokszolt, mint egy bajnok

2013.10.07. 11:14

A felfokozott várakozás ezúttal is megvolt Vlagyimir Klicsko soros címvédőmeccse előtt, de ahogy az elmúlt években mindig, a nagy harc és az élvezetes küzdelem ismét elmaradt.

A nehézsúlyú ukrán négyszer padlóra küldte a hazai pályán az utolsó erejéig kezdő orosz Povetkint, aki az egyoldalú küzdelem menetén egy pillanatra sem tudott változtatni, így egyhangú pontozással alulmaradt.

Pedig Povetkin hibátlan mérleggel érkezett, még csak padlón sem volt, az amatőröknél olimpiai aranya volt (2004), csakúgy, mint Klicskónak nyolc évvel korábban.

A meccs után Povetkin elismerte vereségét, a világ legjobb ökölvívójának nevezte Klicskót, mások viszont inkább beszólogattak neki, ahogy általában.

Lennox Lewis úgy vélte, a pankráció és a boksz keverékét láthattuk a ringben. „Vlagyimir nem úgy bokszolt, mint egy igazi bajnok, mert egy igazi bajnok megpróbálta volna kiütni ellenfelét. Én viszont ezt nem tapasztaltam.”

Klicsko amúgy ezt csípőből cáfolta, kitért a meccs utáni nyilatkozatban arra, hogy megkísérelte lezárni az egyenlőtlen küzdelmet, de nem sikerült, mert Povetkin élete meccsét vívta az orosz nézők előtt.

Azt azonban szinte valamennyi szakértő megállapította, az akció hiányzott a meccsből. Derek Chisora – Vitalij tavalyi ellenfele - azt mondta, unalmas birkózás volt.

A német Bild ugyanakkor előretekintett, és találgatta, ki lehet az ukrán következő ellenfele, ki veheti el tőle a három világbajnoki címet (WBA, WBO, IBF).

A válasz nem egyszerű. Az orosz Gyenyisz Bojcov lehet az egyik, a másik a bolgár Kubrat Pulev.

A 27 éves Bojcov a WBO kihívói státuszát már elfoglalta, amatőr múltja nem számottevő, már 18 évesen profinak állt.

A 32 éves Pulev 2008-ban amatőr Európa-bajnok volt, három évvel korábbról pedig van egy vb-bronza, a kubai Odlanier Solistól kapott ki az elődöntőben. Ő az IBF rangsorában a második.

Mindketten veretlenek, előbbi 13, utóbbi négy centivel alacsonyabb a megközelíthetetlen, és egyszerűen megüthetetlen ukránnál. Velük talán élvezetes meccset vívna a 37 éves Klicsko.