Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Fejvédő nélkül az ökölvívó-vb-n

2013.10.11. 11:40

Kovács László szövetségi kapitány szerint a magyar férfi ökölvívó-válogatott tagjai jó formában utaznak a hétfőn kezdődő kazahsztáni Almatiban rendezendő világbajnokságra, melyen hosszú idő után ismét fejvédő nélkül küzdenek majd a versenyzők a ringben.

„Kemény és úgy hiszem, eredményes héthetes felkészülésen vagyunk túl, az állapotmérések alapján a srácok kirobbanó erőben vannak. Nagyon bízom benne, hogy a szorítóban is látható lesz majd mindez” - mondta az MTI-nek a pénteki elutazás előtt a szakvezető.

Kovács László teljes, tízfős csapattal indult el Kazahsztánba, ahol óriási mezőny, 117 ország 576 bokszolója száll ringbe.

„Rengetegen lesznek minden kategóriában, még szupernehézsúlyban, a 91 kilónál nehezebbeknél is 40-en neveztek, a legtöbben, 74-en pedig a 64 kilogrammban próbálnak szerencsét” – adott képet a vb mezőnyéről a szakember.

A kapitány elsősorban azt várja a válogatott tagjaitól, hogy kihozzák magukból, ami bennük van, s ha ez így lesz, akkor szerinte hárman-négyen is bekerülhetnek a nyolc közé, ott pedig minden előfordulhat. Mindenesetre egy-két érem megszerzését már kiváló szereplésnek értékelné a szakember.

„Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy elsősorban a rutinos versenyzőinktől, Varga Miklóstól, Bacskai Balázstól, Szellő Imrétől, s persze a még mindig csak 20 éves Harcsa Zoltántól várok kiemelkedő szereplést” - mondta Kovács.

Harcsa a tavalyi olimpián 19 évesen ötödik volt, míg az idei Eb-n harmadik helyen zárt, ám azóta több megpróbáltatáson ment keresztül. Például az Eb után elköszönt tőle edzője, Szántó Imre, ráadásul a kontinensviadalon elszenvedett kézsérülése miatt operálni is kellett.

„Harcsa körül sok volt a hercehurca, de számomra a legnagyobb problémát a sérülése jelentette, mert ugyan itt volt velünk, végigcsinálta a felkészülést, s az erőnlétével nincs is semmi baj, ám nemzetközi versenyeken nem indulhatott, ami nem ideális egy vb előtt” - mondta a 75 kg magyar bajnokáról a szakvezető.

A 60 kilós, kétszeres olimpikon Varga Miklós harmadik helyével a magyar csapat másik éremszerzője volt az idei Eb-n, s Kovács szerint ha fel tud pörögni a meccsein, a ritmusváltásokat jól oldja meg, a dobogóig is eljuthat. A hajdúsámsoniak sportolója a legutóbbi, 2011-es világbajnokságon kiválóan szerepelt, s negyeddöntős volt, amivel - a tavaly visszavonult, de már az új, APB nevű félprofi sorozatra készülő - Káté Gyulával együtt az akkori csapat legeredményesebbjének bizonyult.

Bacskai Balázs (69 kg) 2010-ben remek boksszal lett Európa-bajnok, azóta azonban adós maradt a jó eredményekkel. Most a versenyző és a kapitány is abban reménykedik, hogy visszatalál a győztes útra. Szellő Imre, a 2007-es vb és a 2008-as olimpia 81 kg-os ötödikje a vb-n nehézsúlyban (91 kg) szerepel majd. Vele kapcsolatban Kovács László azt emelte ki, hogy alapvetően kétarcú sportoló, de szerinte most a jobbik, fegyelmezett, harcos arcát mutatja majd.

A sportágban az év elején bevezetett szabályváltoztatások közül az új, profikhoz hasonló pontozást már az Eb-n megtapasztalhatták a versenyzők, fejvédők nélkül azonban most fognak először bokszolni.

„Azt gondolom, hogy felkészültünk erre is, és remélem, nem is nagyon lesz probléma, de nyilván figyelni kell majd arra, hogy elkerüljük a sérüléseket” – mondta a kapitány.

A világbajnokság sorsolását vasárnap rendezik, a küzdelmek hétfőn kezdődnek. Közép-európai idő szerint a délutáni program 10.00 órakor, az esti pedig 15.00 órakor indul. A közel kéthetes verseny a jövő szombati döntőkkel zárul.

A magyar csapat

49 kg: Ungvári István

52: Kalucza Norbert

56: Nagy Krisztián

60: Varga Miklós

64: Vadász András

69: Bacskai Balázs

75: Harcsa Zoltán

81: Harcsa Norbert

91: Szellő Imre

+91: Bernáth István