no

Két meccs után bokszisten lehet az ukrán

2013.10.18. 14:29

Az amatőrök között hihetetlen karriert futott be Vaszil Lomancsenko, és az ukrán pehelysúlyú bokszoló villámgyorsan profi bajnok is lehet. A Klikcsók után itt az új ukrán sztár.

Lomacsenko a 2008-as és a 2012-es olimpián is győzni tudott, két világbajnoki címet is begyűjtött, már ez is elég jó ajánlólevél, de rekordja teszi még félelmetesebbé: 397 amatőr meccséből 396-ot megnyert és csak egyszer veszített. A pekingi olimpián a legtechnikásabb bokszolónak járó Val Barker-díjat is megkapta.

„Hála Istennek, Lomacsenko az én időmben nem volt még a súlycsoportomban, sosem láttam olyan bokszolót, mint ő" – mondta róla Kovács István.

A széttetovált – egyik bicepszén a londoni, a másikon a pekingi bajnoki címet örökítette meg – Lomacsenko a londoni olimpia után a World Series of Boxing félprofi sorozatban bokszolt, ott sem tudták legyőzni, mind a hat meccsét megnyerte. 2013-ban már rendes profi szerződést kapott, az amerikai Top Rankhez szerződött. Bob Arum promóter is áradozott róla, szerinte forradalmat hoz majd a bokszba. Néhány lépése már kétségtelenül utal rá.

Egészen egyedi utat választott a profi világba, nem a szokásos négy-hatmenetes felhozókat választotta kezdésként, hanem egyből egy tízmenetest vállalt. Az már más kérdés, hogy élete első profi mérkőzése nem ment végig, a rendkívúl agresszív stílusú és gyors ukrána mexikói José Ramirezt a negyedik menetben KO-zta.

A nem túl szokványos rajt után még merészebbet gondolt, a következő meccsén már a WBO világbajnokával, Orlando Salidóval akar bokszolni januárban, aki éppen most győzte le a betöltetlen címért Orlando Crúzt.

Salido meglehetősen rutinos bokszolónak számít, 40 győzelméből 28-at KO-val ért el, 12 vereségének legtöbbje pedig jó tíz évvel ezelőtti. „Lomacsenko nagyszerű bokszoló, jól mozog, de semmi különleges nincs benne. Mit mondhatnék róla? Egy bajnok, de bárkire készen állok, minden meccs egy háború" – nyilatkozta róla Salido.

„Történelmet akarok írni. Nemcsak egyszerűen nagy bokszoló akarok lenni, hanem én akarok lenni a legjobb" – mondat az ambíciózus ukrán.

Lomacsenko nemcsak technikás, de fizikumáért is megszállottan dolgozik, futballozik, lovagol, korábban a Fekete-tengerben úszott, de futott már maratonit is. Profiként Amerikában készül, és ahogy kilencéves kora óta mindig, úgy továbbra is apja az edzője, de Arum még több szakembert adott mellé. Gyorsaságát egy NFL-játékosokra specializálódott edző fejleszti, de vele dolgozik a Los Angeles Lakers fizikoterapeutája is.