Pacquiao 50 millió dolláros adócsaló?

2013.11.27. 16:03
Manny Pacquiao győztes meccsel tért vissza egy év után, hazájában, a Fülöp-szigeteken hősként ünneplik, de most zárolták számláit, adócsalás ellene a vád. A bokszoló a Haiyan-tájfun áldozatainak is adakozott volna, de ezt most nem tűnik egyszerűnek.

A hétvégén Riost megverő Pacquiaót azzal gyanúsítják, hogy 2008-20009-ben nem fizetett adót, a Fülöp-szigeteki hivatal 50 millió dollárt kér rajta számon, amit a Ricky Hatton és az Oscar De La Hoya elleni meccseken bokszolt össze. 

A bokszoló viszont azt állítja, hogy az Egyesült Államokban már adózott, duplán pedig nem hajlandó fizetni. Azt mondta, ha az USA-ban adótartozása lenne már rég letartóztatták volna, tehát jogtalanul hajtanának be rajta most dollárszázezreket a Fülöp-szigeteken.

Csakhogy az adóhatóság szerint ha fizetett is USA-ban, akkor is kell adóznia, mert a két ország adókulcsai közül a Fülöp-szigeteké a magasabb, és a különbözettől nem tekinthetnek el.

„Már kértem az adóhivatalt, hogy távolítsa el a zárolást, hogy ki tudjam fizetni a munkatársaimat. Nem vagyok sem bűnöző, sem tolvaj. Az a pénz, amit most lefoglaltak nem lopott, vérből, verejtékből és ütésekből jött össze" – nyilatkozta a bokszoló.

Nemcsak az ő számláját, hanem a feleségéét is befagyasztották, így a meccse előtt körülbelül 23 ezer dolláros kölcsönt vett fel, hogy segélyszállítmányokat tudjon fizetni. A karitatív tevékenységét tovább folytatná, még tízezer embernek akar segíteni, de hogy állni tudja a szavát, újabb kölcsönöket kell felvennie.

A Fülöp-szigeteki adóhivatal nem látja bizonyítottnak, hogy Pacquiao adózott volna, mert az amerikai hatóságoktól évek óta nem kaptak hivatalos igazolást az ottani befizetésekről. Azt is különösnek tartják, hogy Pacquiao vagyonát vizsgálva csak 25 ezer dollárnyi összeget találtak helyi bankokban elhelyezve. Igazából csak ezt tudták zárolni, így érthetetlen a bokszoló sopánkodása is. Pacquiao a világ legjobban fizetett sportolói között van, a Forbes szerint az elmúlt évben 34 millió dollárt keresett, az azt megelőző évben viszont 60 milliónál is többet.

Ha a bokszoló nem fizet vagy tisztázza magát, az adóhivatal lefoglalhatjja és elárvereztetheti a házát. Pacquaio szerint nem véletlen az adóhivatal buzgalma, úgy véli politikai okok is lehetnek a háttérben, a képviselőként is dolgozó bokszoló azt sejti, ellenfelei akarják ellehetetleníteni így.