Pacquiao Amerikában sem fizetett adót

2013.12.12. 09:03

Bonyolódnak Manny Pacquiao adóügyei, a Fülöp-szigeteki ökölvívón egyre több pénzt kérnek számon. Nem elég, hogy a Fülöp-szigeteken zárolták a számláit, miután a helyi adóhivatal 50 millió dollárt kért rajta számon a Ricky Hatton és az Oscar De La Hoya elleni meccseken keresett pénz után, most Amerikában is vizsgálat indult a bokszoló ellen.

Akkor azzal védekezett, hogy ezek után a mérkőzések után az Egyesült Államokban befizette az adót, mint mondta, ha az USA-ban adótartozása lenne, már rég letartóztatták volna, tehát jogtalanul hajtanának be rajta most dollárszázezreket a Fülöp-szigeteken.

Azonban úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban sem adózott a két, 2008-09-ben rendezett meccs után, sőt, több másik után sem, így a 2006-2010 közötti időszakról összesen 18,3 millió dollár (több, mint 4 milliárd forint) hátraléka van. Sőt, az is lehet, ezzel a nyilatkozattal piszkálta fel az amerikai adóhivatalt (IRS).

A 35 éves bokszolónak 12 meccse volt 2006-2010 között, mind az Egyesült Államokban. Ezek között voltak a legnagyobb mérkőzései, ekkor győzte le Juan Manuel Marquezt, David Diazt, Oscar De La Hoyát, Ricky Hattont és Miguel Cottót is.

A Top Rank Promotions által kiadott közlemény szerint ők fizették be a bokszolóra eső adót, a sportoló ügyvédje, Tranquil Salvador is tagadta a vádakat.

A promóter Bob Arum még májusban azt mondta, Pacquiao valószínűleg nem bokszol majd többet Amerikában a magas adók miatt, hiszen a külföldi sportolóknak 40 százalékot kell befizetniük. Legutóbbi, Brandon Rios elleni meccsét már Makaón rendezték.