Erőtől duzzadok, szépen szeretnék búcsúzni

2014.03.08. 13:19

Erdei Zsolt máricus 8-án jó eséllyel búcsúmeccsét vívja Kecskeméten a grúz Salva Dzsomardasvili ellen. Ha a 39 éves magyar bokszoló nyer, a WBA Európa-bajnok-övével vonulhat vissza.

Erdei 2010-ben már két súlycsoport világbajnokaként próbálta megújítani karrierjét az Egyesült Államokban, de hiába volt amerikai promótere, igazán nagy meccset nem kapott. Vagy ha sikerült is szerződnie, sérülései akadályozták meg, hogy kiálljon. Végül hosszú meccs nélküli időszak után, tavaly március végén, Monte-Carlóban küzdött meg az orosz Jevgenyij Gracsovval. Erdei erősen vitatható pontozással elveszítette 33 profi meccsen át tartó veretlenségét.

Újabb meccset nem kapott, csak ígéreteket, végül Rácz Félix-szel szerződve egy magyarországi, karrierlezáró meccs mellett döntött. Erdei veretlenül már nem vonulhat vissza, de egy cím megnyerésével elegánsan hagyhatja abba, még akkor is, ha az Európa-bajnoki címet direkt a kedvéért tették betöltetlenné.

A mérkőzésszervezők Dzsomardasvilit találták alkalmas ellenfélnek, akinek nem túl rossz a mérlege (36 győzelem, 6 vereség, 2 döntetlen), még nemzetközi bajnoki övért is küzdött, de minden bizonnyal nem jelenthet megoldhatatlan feladatot Erdei számára.

A magyar bokszoló óvatossága érthető, közel egy éve nem volt mérkőzése, az a bizonyos ringrozsda sokat számíthat, és korábban ő maga is úgy nyilatkozott, nem tudja pontosan, milyen formába képes kerülni.

Ez a formába kerülés Dzsomardisvili esetében is nagy kérdés, a legutóbbi komolyan vehető ellenféllel vívott mérkőzése elég viccesre sikerült, esett-kelt a ringben, majd a harmadik menetben kiütötte Nadjib Mohammeddi. A grúz azóta bokszolt még három honfitársával, de azokat még felhozó meccsnek is erős nevezni. Persze ha formába került, azért nagyon kellemetlen tud lenni, ha bepörög a grúz folyamatosan megy előre.

Túl sok félnivalója azonban nincs Erdeinek, a Dzsomardasvili még sosem nyert Grúzián kívül. Nem valószínű, hogy ez a sorozat most szakadna meg.

„Mindenképpen itthon szerettem volna lezárni a karrieremet. Azt hiszem, méltó befejezés lenne- Végre nem ért a felkészülés során olyan sérülés, amely hátráltatna. Nem vagyok beteg, jó a súlyom, remek formában vagyok, erőtől duzzadok. Szépen szeretnék búcsúzni a szurkolóimtól!" – nyilatkozta Erdei a meccs előtt.