Meghalt a bokszoló, aki gyilkosságért ült, pedig sosem ölt

2014.04.20. 18:27

Vasárnap 76 éves korában meghalt Rubin "Hurrikán" Carter, a profibokszoló, aki főleg amiatt vált híressé, hogy 20 évet ült jogtalanul börtönben.

A vád szerint Carter 1966-ban a New Jersey állambeli Paterson városában három embert gyilkolt meg, amiért 20 év börtönre ítélték. 1967-ben tárgyalták újra az ügyét, de az ítéletet akkor helyben hagyták. Sokan írtak arról akkor, hogy Carter elítélése és büntetése a faji megkülönböztetés miatt volt ilyen szigorú. Végül 1985-ben találták meg az igazi gyilkost, de Carter sosem kapott kártérítést az elszenvedett sérelmekért. Ügye annyira felzaklatta az Egyesült Államok fekete sportolóit, hogy Muhammad Ali is szót emelt az érdekében.

Carter profi karrierje idején is ismert volt, 19-szer KO-val nyert, bár egyszer sem nyert semmilyen világbajnoki övet. Egyszer, 1963-ban a közelében volt, amikor középsúlyban Joey Giardello ellen bokszolt, de egyhangú pontozásos vereséget szenvedett.

A bokszoló prosztatarákban hunyt el, Torontóban érte a halál. Történetét filmvásznon a Hurrikán című film őrzi Denzel Washington főszereplésével, illetve Bob Dylan dala, aminek szintén Hurrikán a címe.

Meghalt Rubin Carter