Szántó Imre, és az Eb-3. Harcsa Zoltán is a Fradiban

2014.11.26. 12:35

Harminckét évvel megszűnése után újjáalakul a Ferencvárosi Torna Club ökölvívó szakosztálya. A zöld-fehér klub első olimpiai bajnoka, Kocsis Antal ökölvívóként szerzett aranyérmet 1928-ban, Amszterdamban. A hagyományaihoz hű FTC jelenlegi vezetése a klub történelmének első olimpiai aranya okán is szorgalmazta és támogatja a sportág visszatérését az egyesületbe.

A klub 1899-es alapítása után, 1910-ben jött létre a Fradi ökölvívó szakosztálya. Az első tréner az angol Barney Gannon volt, ő fedezte fel a szakosztály első bajnokát, Pakurár Szilárdot, aki 1923-ban nyert aranyérmet. Az 1920-as és '30-as években taroltak a Fradi bokszolói, egyéniben és csapatban egyaránt. Az amszterdami győző, Kocsis Antal mellett és után az Eb-aranyig jutott Szigeti-Sparing Lajos volt a szakosztály vezéralakja a negyvenes években, utóbbi 49 esztendősen is ringbe szállt még zöld-fehér színekben.

Noha pár évig még a háromszoros olimpiai bajnok, Papp László is segítette edzőként a szakosztályt, a hatvanas évektől egyre kevesebb babér termett a Fradi boksznak, a szakág 1982-ig bírta. Ekkoriban a hetvenes évek végén még a jelenlegi szakmai vezető, Szántó Imre édesapja is irányította az edzéseket.

A hagyományokra, a fényes múltra is gondolva döntött úgy idén októberben az FTC újonnan megválasztott elnöksége, hogy a Fradi családba visszafogadja a sportágat. Az FTC újjáalakult szakosztályának szakmai vezetője a magyar ökölvívás legendás alakja, a 71 éves Szántó Imre, aki 46 éve edző, s aki 16 esztendeig irányította hol Papp László segítőjeként, hol első számú vezetőként a magyar válogatottat. Munkáját olimpiai és világ- és Európa-bajnoki aranyérmek kísérték. Öcsi bácsi, aki többek közt Kovács István és Erdei Zsolt mestere is volt, a korábbi kiváló ferencvárosi versenyző, dr. Dezső Antal, valamint a vb-ezüstérmes, profik közt is helytállt Bedák Pál alkotta stábbal vág neki a ferencvárosi munkának.

Az FTC felnőtt csapatának friss igazolásai közé tartozik a magyar bajnoki címre is esélyes, Eb-bronzérmes, olimpiai ötödik Harcsa Zoltán, valamint Király Viktor és Mikófalvi Ádám. A felnőttek a december eleji magyar bajnokságon már zöld-fehér színekben lépnek a kötelek közé.

A szakosztály egyelőre Budapest legszínvonalasabb ökölvívótermében, Kispesten gyakorol, de a tervek szerint nemsokára már a Ferencvárosban is tarthatják az edzéseket, ahová minden bokszolni szerető srácot várnak.

Nyíri Zoltán (FTC, operatív igazgató): - Néhány hónappal ezelőtt Gerendás György tért haza a Fradihoz, most pedig Öcsi bácsi teszi meg mindezt. Öcsi bácsi édesapja ugyanis az 1970-es években a Ferencváros ökölvívóedzője volt. Az ökölvívás rendkívül fontos egyesületünk számára, az FTC első olimpiai bajnoki címét is ebben a sportágban szerezte. Ez is arra predesztinált minket, hogy újraépítsük ezt a szakosztályt. Ehhez pedig nem is találhattunk volna jobb személyt, mint Öcsi bácsi. A Fradi a harcosok klubja, mi soha nem adjuk fel, ilyen a Fradista életérzés. Biztosak vagyunk benne, hogy az ökölvívásban is ez lesz a jellemző, és bokszolóink becsülettel dolgoznak, hajtanak majd a Ferencvárosért.

Szántó Imre (FTC ökölvívás, szakosztályvezető): - Nehéz most megszólalni. Olyan érzések keringenek benne, mint amikor Kokó olimpiai bajnoki címet szerzett. Akkor is meg kellett felelni annak a színvonalnak, amit előtte elértünk. Most is hasonló a helyzet, hiszen óriási felelősség az FTC múltjának megfelelni. Erő, kitartás és szakmai tudás is kell, hogy legyen bennük, így emelhetjük olyan magasra az FTC ökölvívását, mint régen. Bízom benne, hogy a zöld-fehér mez és a Fradi címere is hozzájárul majd ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

Bedák Pál (FTC ökölvívás, edző): - Olyan érzések vannak bennem, mintha én is ismét versenyző lennék. Most azonban már edzőként segítem az ökölvívók munkáját. A Fradi a legnagyobb klub Magyarországon, rengeteg tehetséges sportolót nevel ki, az ökölvívásnak pedig nagy szüksége van az utánpótlásra. Az a célunk, hogy minél több bajnokot neveljünk ki a Fradi számára.

Harcsa Zoltán (FTC, ökölvívó): - Régebben még labdarúgóként harcoltam a Fradi sikereiért, akkor is kiváló érzés volt, hogy részese lehetek ennek az egyesületnek. Most már persze nagyobb rajtam a felelősség, hiszen szeretnék kijutni az olimpiai játékokra. A társaim nevében is ígérhetem, hogy minden versenyen 100 százalékosan odatesszük majd magunkat. Szeretnénk öregbíteni a Fradi hírnevét.