Öt méterre tőlem léptek be, aztán jött a leszámolás

2016-02-05T183052Z 460828810 LR1EC251FF5TQ RTRMADP 3 IRELAND-SHO
2016.02.06. 19:59 Módosítva: 2016.02.06. 20:01
A WBO Európa-bajnoki címmeccse előtti napon véres leszámolás helyszíne volt Dublin, ahol éppen a mérlegelést tartották. Rendőrnek öltözött fegyveresek egy embert megöltek, többet megsebesítettek. Kovács Kokó István lett volna a meccs ellenőre, így szemtanúja volt az eseményeknek. Az Indexnek elmondta, mit látott.

A Klánok összecsapása nevet kapta az a szombat esti dublini bokszgála, amelyik a pénteki mérlegelés utáni lövöldözés miatt elmaradt.

A WBO könnyűsúlyú Európa-bajnoki címéért bokszolt volna az ír Jamie Kavanagh és a portugál Antonio Joao Bento. A 24 éves Kavanagh volt az esélyes – legutóbbi ellenfele magyar volt, Fikó Oszkár még november elején –, a 39 éves Bentónak pozitív a mérlege, de vélhetően simán kikapott volna.

Egy óra sem telt el a lövöldözés után, amikor már kora délután lefújták az egész rendezvényt, így szombaton már hazatérhettem, szerencsére sértetlenül

– mondta az Indexnek Kovács Kokó István, aki a WBO ellenőre lett volna a meccsen.

Az olimpiai bajnok ökölvívó elmesélte, hogy nem ez az első bokszmeccs előtti lövöldözés, amelyben része volt.

Még Berlinben, vagy öt évvel ezelőtt egy női bokszmeccs előtt az egyik arab származású versenyző nevelőapja ment be az öltözőbe fegyverrel, és lábon lőtte a lányát, mert nem szerette volna, ha bokszol. Akkor viszont halálos áldozat nem volt, ellenben a mostanival.

„Drogkartelles leszámolás volt, ahogy hallottam. A bandaháború egyik epizódja. Egyáltalán nem hasonlítható az eset a párizsi merényletekhez, amikor válogatás nélkül lőttek ártatlan emberekre.

Péntek délután ki akartak végezni valakit, és ezt meg is tették. Kavanagh egyik rokona volt az áldozat, aki éppen akkor Bento asztala környékén volt.

Előre kitervelték, hogy ő nem hagyhatja el a termet. Azt nem tudom, milyen rokonságban voltak.”

Kokó úgy emlékezett vissza, hogy a tömeg egyszerre menekülésbe kezdett, őt is elsodorták az események, így került ki az utcára. Csak a menekülő sokaság tompa moraját hallotta, valamint a felboruló székek puffanásait.

Ideje sem volt körbenézni, csak később rekonstruálta magában a történteket. Az utcán vette észre, hogy az egyik bokszolón nincs ruha, a másikon cipő, a harmadik pedig erősen vérzik a kabátja alatt. Ő volt a néhány sérültből az egyik.

„Háttal ültem a bejáratnak, ahol az egyenruhát viselő kalasnyikovos fegyveresek beléptek a terembe. Volt velük egy nőnek öltözött fegyveres is. A telefonomon olvasgattam, a lövéseket nem láttam, a hangjuk viszont olyan volt, mintha ostorral pattogtatnának. A bejárat öt méterre volt tőlem, de sokan voltak, így nem volt egyértelmű, mi történik, hogy egy kivégzést láthatnak az emberek. Jobb, hogy nem láttam semmit, mert különben nem tudok aludni semmit sem. Az egyik spanyol kollégám szemtanúja volt a leszámolásnak, őt természetesen jobban megviselték a történtek. A csapatom tagjai, bírók, pontozók sértetlenül megúszták, akkor nyugodtam meg valamelyest.”

Amikor az utcán voltak, a többség, így ő is, robbanásra számított. Azt hitték, azzal lesz vége a merényletnek.

Bízik benne, hogy Kavanagh-ról csak a sporthírekben hall a jövőben, nem pedig a rendőrségi híradásokból. Az apja is erőszakos bűncselekmény áldozata lett.

A lövések után két perccel jelent meg az első rendőrautó, 20 perc múlva pedig teljesen lezárták a szállodát és a környéket is. Még reggelre sem állt helyre a rend, mikroszinten ez úgy nézett ki, hogy reggelit például nem szolgáltak fel a Regencyben.

„Amerikából is érdeklődtek, hogy jól vagyok-e, sok üzenetet kaptam, sokan aggódtak értem” - összegzett.

Következő ellenőri munkája Németországban lesz, aztán a cseheknél, majd Barcelonában ügyel a WBO szabályaira.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport