Brutális verést kapott Bedák a súlycsoport világsztárjától

2016.04.23. 16:43
A második menetben kétszer leütötte Nonito Donaire Bedák Zsoltot, a harmadikban pedig a meccsvezető nem engedélyezte a folytatást, mert Bedák állkapcsa nem nézett jól ki.

„Ilyen szintű ökölvívóval magyar még sohasem bokszolt” - ezt Kovács István mondta az M4 Sportcsatornán. A kijelentés azért fontos, mert ő is volt profi világbajnok, Erdei Zsolt és Balzsay Károly is.

Hozzáfűzte, hogy az universumos időszakban ők világsztárral nem találkoztak, a fülöp-szigeteki Nonito Donaire viszont egyértelműen az, ezért is hatalmas érdem, hogy Rácz Félix menedzser ezt a meccset le tudta kötni. Nem utolsósorban, az HBO közvetíti ezt a gálát, ami szintén nem gyakori egy magyar öklözőnél, és természetesen emeli a meccs értékét.

A kispehelysúlyú Európa-bajnok Bedák Zsoltra várt a feladat, hogy élete legfontosabb meccsén élete legnagyobb teljesítményével meglepetést okozzon. Hamar kiderült, erre semmi esélye, nincs azonos színvonalon, mint a világsztár.

Nonito Donaire és Bedák Zsolt a mérkőzés előtt.
Nonito Donaire és Bedák Zsolt a mérkőzés előtt.
Fotó: Facebook

Bedák 2010-ben már bokszolt világbajnoki címért, akkor Wilfredo Vazquez ellen a tizedik menetben kikapott Puerto Ricóban. Hat éve jól kezdett, az elején meneteket nyert, aztán folyamatosan elfogyott az ereje, és végül az állkapcsa is eltörött egy nagy ütés után. A meccs után átmenetileg visszavonult, de visszatért.

A 33 éves Donaire 36-szor nyert, háromszor veszített eddigi pályafutása alatt. Két éve októberben Walterstől kapott ki legutóbb. 2013-ban a kubai Rigondeaux is legyőzte. Legyőzte viszont 2012-ben azt a Vazquezt, aki ugyebár kiütötte Bedákot.

Ezért is adtak a fogadóirodák 11-szeres pénzt a magyar sikerére, finoman szólva sem volt tehát esélyes. A meccs képe sajnos maximálisan alátámasztotta a jóslatokat.

A fülöp-szigeteki Cebu Cityben rendezték a találkozót, ottani idő szerint késő este, egy nyitott stadionban, 28 fokban és párában.

Mindkettőjük nagy erőssége a balhorog, bár ütőerőben a hazai pályán lévő, és 30 ezer néző biztatását élvező, villám becenévre hallgató Donaire volt erősebb. Az év kiütése is a nevéhez fűződött 2007-ben.

Donaire ugyanabban a faluban született, ahol a szintén világbajnok Manny Pacquiao. Ugyanabba az iskolába is jártak. Őt tartották a félelmetes hírű előd utódának, bár a már említett két vereség nem tett jót a megítélésének, bár előmenetelén mindez nem látszott.

Valamennyi szakértő kiemelte: a biztonság a legfontosabb, hogy a meccs elején Donaire ne tudjon jelentős előnyre szert tenni, Bedák pedig valahogy megfékezze a gyilkos erejű ütéseit.

Bedák edzője Erdei Zsolt is ezt emelte ki. Kivált, mert tavaly szeptember óta nem volt a ringben a magyar.

Első menet: Kicsivel aktívabb volt a fülöp-szigeteki, de volt erő és bátorság a magyarban is, de nem ő nyerte a menetet.

Második menet: Egy jobbost bekapott a magyar a menet elején, majd egy perc után ballal hatalmas felütést kapott, már akkor látszott a lábán, hogy megbicsaklott. Miután még egyet bevitt Donaire, azzal le is vitte Bedákot. Kevéssel a menet vége előtt még egy nagy ütést kapott Bedák, akkor is padlózott, lényegében a gong mentette meg a kiütéstől.

Bedák nagy ütéseket kapott

Harmadik menet: Úgy látszott, kitisztult a magyar, de egy perc után megint nagy ütést kapott. A magyar már nagyon vérzett, letérdelt a menet harmadik percében, a játékvezető pedig beszüntette az összecsapást. Kokó szerint elképzelhető, hogy eltörött az álla, és a bíró ezért jelezte, hogy vége.