Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Tokióban már ötmenetes lehetne egy bokszmeccs

2016.08.24. 17:18

Óriási botrányt kavart a Rio de Janeiró-i olimpia ökölvívótornája, miután több pontozóbíró is teljesen érthetetlen eredményeket hozott ki, és erős volt a gyanú, hogy bizony csúnya bundázások állhatnak a háttérben.

Erre a Guardian már az olimpia előtt figyelmeztetett mindenkit egy részletes riportban, melyben névvel megszólaló bírók is elmondták, hogy az AIBA (Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség) tornáin nem ritka, hogy kivan adva, melyik versenyzőt kell kihozni győztesnek. 

És az olimpián bizony kiderült, hogy a riport nem állított valótlant. Először a harmatsúlyú ír Michael Conlan kapott ki egyhangú pontozással a negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nyikitintől. A döntést senki nem értette, mindenki, aki nézte a meccset az írt látta jobbnak. Conlan kiborult, helyretette az AIBA-t, de itt még nem volt vége. Szintén elég nagy jóindulattal hozták ki a nehézsúlyúak döntőjében az orosz Jevgenyij Tiscsenkót, kazah ellenfele ellen, és az amerikaiak is rögtön bundát kiáltottak, amikor a könnyűsúlyúak negyeddöntőjében Gary Russel pontozással alul maradt az üzbég Fazliddin Gajbnazarov ellen. 

Az AIBA már az olimpia alatt próbálta mentetni a mentetőt, és a tisztítótűz első lépéseként több bírót és mérkőzésvezetőt is hazaküldtek a tornáról. A szervezet elnöke, Vu Csing-kuo pedig a 2020-as tokiói olimpiára még komolyabb változtatásokat ígér. A cél elsősorban továbbra is az amatőr ökölvívótornák iránti érdeklődés fokozása. Kezdésnek az AIBA a nyár elején engedélyezte a profi bokszolók részvételét is, de végül csak hárman indultak, és ők is hamar kiestek. Vu szerint a bírói döntések ellenére is a 2016-os, riói játékok hozták az eddigi legizgalmasabb ökölvívótornát, de négy év múlva ezt még tovább akarják fokozni.

Az AIBA számos változtatás elé néz 2020-ra. Mind úgy érezzük, hogy a három menet túl rövid. Talán megnöveljük ötre. Az rögtön megváltoztatná a taktikát is. Azt már elmondhatom, hogy ez is szerepel a reformjaink között. 

Vu úgy érzi, hogy az ötször három perc, és hogy Tokióban már félmeztelenül bokszolhatnának a férfiak felkelti majd a profik érdeklődését. A bíróknak öt menetet kellene lepontozniuk, így egy elveszített menettel, még bőven maradna esélye a versenyzőnek a fordításra. Az AIBA eddigi is fokozatosan próbálta a profi elemeket ráerőltetni az amatőr versenyekre, de a sport tisztasága miatt a legfontosabb, hogy kiszorítsák a korrupciót, így a pontozók is szabályosan végezhessék a dolgukat. Vu szerint, aki a jövőben pénzt fogad el vagy korrupciós ügybe keveredik, azonnal repül a pozíciójából. Az elnök erre példának felhozta, hogy az ő regnálása alatt több mint tíz alkalmazott repült a szervezettől, mivel elmondása szerint zéró tolerancia van, mert utálja a korrupciót. 

Ez az olimpián sajnos nem látszott, és a legtöbb nézőnek még nem a profik jelenléte vagy a fejvédő nélküli meccsek, hanem a nevetséges bírói ítéletek miatt marad emlékezetes a riói torna. Vu a problémát a bírók számának növelésével oldaná meg, de első soron teljesen átakarják nézni a pontozási rendszert, hogy eldönthessék hogyan lehetne kiszorítani a bundázást és a rossz döntéseket. 

Tokióban már biztosan egy egészen más tornát láthatunk. Nem tudni melyik reformok fognak megvalósulni, de az AIBA nagyon szeretné, ha egy profikkal tarkított verseny lenne, és az eddiginél hosszabb ideig tartanának a csaták. Persze egyik változtatás miatt se lesz nézettebb sportág az amatőr boksz, amíg a bírók az egész sportágat és a nézőket arcon köpve, teljesen érthetetlenül pontoznak.