Természetes szelekció: Bacskai vagy Harcsa

2017.06.09. 08:11

A vesztes is nyerni fog

- ezzel a gondolattal kezdte Rácz Félix menedzser, miért szervezte meg a Bacskai Balázs és Harcsa Norbert közötti középsúlyú magyar bajnoki címmeccset.

Szeretné igazolni, hogy magyarok között is lehet élvezetes és izgalmas összecsapásokat rendezni, nem kell feltétlenül külföldön ellenfél után keresgélni. És persze azt is szeretné viszontlátni, hogy a hazai profi bokszban van élet.

Az amatőrök között 2010-ben Európa-bajnok Bacskai most állt profinak, és mindjárt bevállalt egy 10 menetes meccset. A veretlen Harcsának ez már a kilencedik találkozója lesz, de 10 menetet még egyszer sem bokszolt.

„Edzésen azért már voltak ennyit ringben váltott partnerekkel is, tehát nekik nem annyira új, hogy ennyit kell öklözni, de az tény: nem kis bátorságra vall, hogy pályafutásuk ezen szakaszában bevállalnak egy ilyen meccset! Bacskai egy igazi pressure fighter, aki támadó szellemben bokszol, sokat üt, szeret irányítani a ringben. Ha ezt profi a pályafutásába át tudja menteni, komoly jövő előtt állhat. Harcsa más stílusú, ő egy virtuóz. Kontrabunyós, jó szemű és jól védekező ökölvívó. Garantáltan jó meccs lesz, el is fogyott az összes jegy, vagyis a hangulattal nem lesz semmi probléma szombat este” - magyarázta Rácz.

A menedzser pályája elején még 1996-ban Bacskai édesapjának is kötött le meccset, ezért neki is különleges az összecsapás.

Szinte biztos, hogy valamelyik váratlant húz, de szerinte a meccs összképén nem könnyű változtatni, mert a stílusokat nem lehet csak úgy félredobni.

A két versenyző egyébként nincs túl jóban, olykor feszült volt köztük a viszony, mert Harcsának a válogatottban két súlycsoporttal is feljebb kellett bokszolnia Bacskai miatt, mint ahol ő jól érezte volna magát.

Bacskai ráadásul legyőzte az amatőrök között Harcsa testvérét, az olimpiát is megjárt Zoltánt, ezért a revánsvágy is pluszmotivációt jelenthet neki.

Rácz szinte naponta beszél velük, Bacskai Budapesten készül Szántó Imre mesteredző irányításával – neki ez a visszatérése is lesz -, míg Harcsa Tatán, az edzőtáborban. Ahogy feljebbi képen látható, Szántó kapitányként jól ismeri Harcsát. Erdei Zsolt bokszelnöknek is pikáns meccs lesz, mert mindkét versenyzőt felkészítette a múltban, amíg edző volt. 

harcsa bacskai2

„Bacskai azt mondta, inkább csak a bemutatkozás miatt izgul, nem a menetek száma miatt, mert a körítés most más lesz. Az ő egyik sparringját megnéztem, de Harcsa felkészüléséről is nagyon jókat hallottam, külön kiemelték az elszántságát.”

A menedzser a természetes szelekció híve, és értékeli mindkét versenyző és team hozzáállását, mert egyik sem kerülte a kockázatot és nem oldalvízen szeretett volna előrébb jutni.

„Harcsa tudja, hogy ha egy újonctól kikap, akkor nem álmodozhat arról, hogy a közeljövőben az európai top20-ról. Ezzel együtt nemzetközi címekről sem. Bacskai pedig ugyancsak tisztában van azzal, hogy ha ezt a feladatot nem teljesíti, visszább kell vennie terveiből. Harcsa bár profiként veretlen, mégsem bokszolt még a 8 meccse alatt olyan szintű ellenféllel, mint Bacskai. Míg Bacskainak 29 évesen, első profi mérkőzésén, 19-re lapot kellett húznia, mivel kortársai, akikkel például a korábbi világversenyeken találkozott, legalább 12-15 profi meccsel rendelkeznek és már értékelhető világranglista helyezéssel. Úgyhogy mindkét srác nagyon motivált és mindketten győzelmi szándékokkal lépnek a szorítóba.”