A két vereség, vagy az a felütés küldte nyugdíjba Klicskót

000 DV2190378
2017.08.03. 18:25

Csütörtökön teljesen váratlanul visszavonult a nehézsúlyú profi boksz egyik legnagyobb alakja, Vlagyimir Klicsko, miközben a teljes bokszvilág az Anthony Joshua elleni visszavágójára várt: november 11-én rendezték volna a mérkőzést, és a Las Vegas-i helyszín is ki volt tűzve, de ebből már semmi sem lesz.

Lehetett volna katona, de orvos is

Vlagyimir (vagy ukránul Volodimir) Klicsko 1976-ban született a mai Kazahsztán területén fekvő Szemej városában. Édesapja, Vlagyimir Rodjonovics Klicsko a szovjet légierő tisztjeként szolgált, és ahogy az a katonacsaládokban lenni szokott, sokszor költöztek, a végállomás végül Kijev lett.  

Nyilván ilyen háttérrel adta magát, hogy ő is a katonai pályát válassza, és az orvosi szakma is vonzotta, ám mivel ehhez túl fiatal volt, így maradt a sportiskola, ahová az akkor már kick-boxozó bátyja, Vitalij is járt.

Az ifjabbik Klicsko és a boksz aztán hamar egymásra találtak, és az amatőr karrierje gyorsan elkezdett felfelé ívelni. 17 évesen már junior Európa-bajnok, majd egy évvel később junior világbajnoki második lett, majd tizennyolc évesen már a felnőttek között bokszolt, az 1995-ös berlini vb volt az első felnőtt tornája. 

Az amatőr pályafutása aztán nagyon gyorsan véget is ért, egy emlékezetes olimpiai arany után, 20 évesen állt át a profik közé. Atlantában, 1996-ban győzött le mindenkit, majd a hamburgi Univerzum sportolója lett, ott kezdte a profi pályáját, ahol később a magyar Erdei Zsolt is.

Egy magyart is kiütött, aztán otthon bukott

A profi pályafutása 1996. október 16-án, a hamburgi Sporthalléban, a mexikói Fabian Meza elleni KO-val kezdődött, és idén áprilisban, az Anthony Joshua elleni technikai KO-val zárult.

64 győztes meccs, amelyből 53-szor KO-val nyert, és mindössze öt vereség a fantasztikus pályának az összesített eredménye.

Gyorsan akart beleszokni a profi karrierbe, ezért az elején még nagyon sűrűn meccselt, és ezeket a meccseket rendre győzelemmel hozta. 1998-ban már a WBC interkontinentális övéért bokszolt, amit meg is nyert, majd folytatta félelmetes győzelmi szériáját. 

A harmadik címvédés azonban csúfos véget ért, mert éppen a saját közönsége, a kijevi Sport Palace szurkolói előtt kapott ki. Nagyon meg akarta mutatni, de nem sokra jutott Ross Purity ellen. A tizedik menetben a lendület vitte a földre, majd a menet végén már Purity küldte oda a teljesen elkészült Klicskót. A rutinos ellenfele egyre közelebb került ahhoz, hogy kiüsse, amikor az edző Fritz Sdunek bedobta a törölközőt.

Pihenni ezután sem sokat pihent, hamar kellett regenerálódnia, hogy újra bokszolhasson. 1999-ben hét meccset vállalt, mind a hétszer kiütéssel nyert. Visszaszerezte, majd a magyar Erős Lajos kiütésével megvédte WBA interkontinentális övét, az EBU nehézsúlyú címét is megszerezte, sőt 1999 májusában Budapesten is bokszolt, ahol Tony LaRosát győzte le.

Az első világbajnoki cím

A 2000-es év hozta az első komoly eredményt, amiben már családi szál is van. A bátyja, Vitalij Klicsko áprilisban veszítette el WBO világbajnoki övét, miután kénytelen volt feladni a meccset Chris Byrd ellen sérülés miatt, így az öv megszerzésének lehetősége Vlagyimiré lett, aki élt is vele.

A Kölnben rendezett meccsen úgy győzte le Byrdet, hogy az kétszer is a padlóra került. A sarokban a csapata már a meccs feladására készült, de Byrd nem engedte bedobni a törölközőt, végigharcolta a meccset, pedig tudta, ebből sima vereség lesz.

2002 decemberéig ötször védte meg (Derrick Jefferson, Charles Shufford, Frans Botha, Ray Mercer és Jameel McCline elle) a világbajnoki övet. Az Universum ki akarta kihasználni ezt a lehetőséget, hogy felfuttassa az ukrán bokszolót az amerikai piacon. Általában kockázatmentes ellenfeleket választottak, és ugyan Klicsko veretlenül zárta ezt az időszakot, de az Egyesült Államokat a három meccsel nem sikerült bevenni.

Vereség, majd még egy

Ezzel el is jutottunk pályafutása második vereségéhez, amely sokkal mélyebb nyomokat hagyott benne, mint a kijevi pofon: a Corrie Sanders elleni 2003 márciusi meccs. 

Már az első menetben padlóra került, aztán a másodikban is többször, mire a mérkőzésvezető leállította a küzdelmet. Egy felhozó meccs következett, majd egy interkontinentális öv után jött az újabb címmeccs és egy újabb vereség, ezúttal 2004-ben Lamon Brewstertől.

Már ezelőtt történt egy másik komoly esemény Klicsko életében. Otthagyta az Univerziumot, és, Lennox Lewis korábbi mestere, Emanuel Steward vette a szárnyai alá.

A Brewster elleni vereség után hat hónapot kihagyott, majd 2010-ig már csak évi 2-3 meccset vállalt, ezeket sorban meg is nyerte. 2006-ban Chris Byrd újabb legyőzésével az IBF világbajnoka lett. Ezt az övet aztán háromszor is megvédte úgy, hogy Lamon Brewsternek is vissza tudott vágni. 2008-ban az IBF és WBO egyesített övéért Szultan Ibragimovval bunyózott és nyerni tudott.

Az összes öv Klicskónál

2011-ben az IBF, a WBA, WBO és az IBO egyesített nehézsúlyú öve volt a tét a David Haye elleni meccsen, amit megint sikerrel vívott meg. 2015-ig sorra jöttek az ellenfelek, de senki sem tudta elvenni Klicsko egyetlen övét sem.

A Brewster elleni 2004-es vereség után 22 meccsen keresztül maradt veretlen. Míg el nem érkeztünk a Tyson Fury elleni meccshez, amelyet 2015. november 28-án rendeztek. Fury egyértelműen megverte, és egyhangú pontozással elvette az ukrán világbajnoki öveit, ezzel a négy szervezet világbajnoka lett.

Nem sokkal később, a negyvenedik születésnapján még arról beszélt, hogy eszébe sincs visszavonulni:

A negyven csak egy szám, nem félek a korosodástól. Most nem vagyok címvédő, de készen állok arra, hogy egyszer visszaszerezzem az övet.

Ennek az ideje pedig idén áprilisban jött el. Azért Anthony Joshua ellen, mert Fury a győztes meccs után mentális problémákkal küzdött, kétszer is lemondta a visszavágót.

Később kiderült, hogy egy ellenőrzésnél kokaint találtak a doppingmintájában, a brit profi bokszért felelős szervezet pedig - aznap, amikor lemondott címeiről - felfüggesztette versenyzési jogát. Tavaly ősszel egy interjúban bevallotta, hogy mániás depresszióval küzd, ezért iszik és drogozik, de azt állította, sosem doppingolt.

Két vereség, amely mindent megváltoztatott

Jött tehát – a minden bizonnyal a visszavonulást is kiváltó – Joshua elleni meccs, amely akár fordítva is alakulhatott volna, hiszen azok után, hogy Klicsko a padlóra is került, a következő menetben ő padlóztatta Joshuát, aki csak nyolcnál bírt feltápászkodni.

Aztán jött a 11. menet és mindent eldöntő felütés, amely annyira megrendítette Klicskót, hogy a menet vége előtt 40 másodperccel a bíró befejezettnek nyilvánította a meccset.

A 11. menet, attól a bizonyos Joshua felütéstől

Klicskóval olyan esett meg, mint még életében soha: egymás után kétszer kapott ki. Ahogy a vesztes meccs után elmondta, sokáig kell gondolkodni a visszavágón.

Ennek visszavonulás lett a vége, hiába szerepelt az akkori szerződés különleges záradékaként a visszavágás lehetősége. Nem tudni, végül miért döntött így Klicsko, de könnyen lehet, hogy a család választott így. Ahogy Joshua korábban egy interjúban elmondta, "az ő családjukban nem Vlagyimir viseli a nadrágot, hanem a felesége. A testvére is csak maximum tanácsot adhat neki."

A visszavonulásával kapcsolatban azt mondta, hogy az életben mindenki számára eljön a pillanat, amikor váltani kell, új fejezetet kezdeni, és ez alól ő sem kivétel. Számára most jött el ez az idő, ezért izgatottan és teljes elhivatottsággal fordul az új kihívások felé. 

Két vereséggel, de legendaként vonult vissza tehát Vlagyimir Klicsko, de az édesanyjának tett ígéretét hosszú pályafutása során végig betartotta. Sosem meccselt a testvérével.

(Borítókép: AFP / DPA / Rolf Vennenbrend)