Botrány: döntetlenre hozták ki az év bokszmeccsét

GettyImages-848165210
2017.09.17. 09:08

2017 őszéről alighanem egy bokszmeccs marad meg az átlagos sportrajongó emlékezetében, a Mayweather-McGregor, pedig nem sokkal azután játszották az év meccsét is, ami nem csak show, de tényleg kiváló mérkőzés is volt. Szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) Las Vegasban találkozott Gennagyij Golovkin és Saúl Canelo Álvarez.

A meccs esélyese egyértelműen a KO-király kazah Golovkin volt, és ezt a 35 éves bokszoló egyből jelezte a ringben is: 19. címvédési kísérletén folyamatosan nyomás alá helyezte a mexikóit, aki eddigi pályafutása (a meccs előttig 37-0-s mérlege volt) messze legnehezebb és legnagyobb nevű ellenfele volt. Álvarez is minden tőle telhetőt megtett, fantasztikus meccset hoztak össze, ami aztán a pontozásnak köszönhetően botrányba fulladt.

A három pontozóbíró közül Dave Moretti 115-113-mal Golovkinnak adta a meccset, Don Trella 114-114-es döntetlent látott, Adalaide Byrd viszont nem tudni, mit nézett, teljesen érthetetlen módon 118-110-re Álvareznek adta a meccset. A pontozása annyira kínos volt, hogy a navadai sportbizottság ügyvezető igazgatója, Bob Bennett a ring mellett próbált magyarázkodni helyette, de végül ő is elismerte, hogy az eddig 115 meccsen kiválóan pontozó Byrd borzasztó napot foghatott ki, és csúnyán mellélőtt a pontozással.

Hogy mennyire lőtt mellé? A CompuBox statisztikái szerint Golovkin 703 ütéséből 218 talált (31 százalék), Álvarez hatékonyabb volt, 34 százalékkal értek célba az ütései, de csak 505-ször próbálkozott, így a 169 találat kevesebb volt.

(Az ESPN-nél egyébként 116-112-re adta a meccset Golovkinnak, a meccset közvetítő HBO ugyanilyen arányban látta jobbnak a kazahot, a CBS 117-111-re hozta ki őt győztesnek.)

Álvarez a meccs után természetesen arról beszélt, hogy megérdemelte volna a győzelmet, míg egyik promótere, Oscar de la Hoya máris a visszavágási opció érvényesítési jogát említette. A döntetlennel összesen négy övét megvédő Golovkin annyit mondott csak, hogy még mindig nála az összes öv, őt kell kihívni, ha valaki meg akarja szerezni azokat, úgyhogy szívesen áll bárki elébe.

A nyilvánvaló győzelemtől megfosztott Golovkin azért így is örülhet, bár a makulátlan mérlege kicsit csorbult: a következő meccsén huszadik alkalommal védheti meg címét, középsúlyban ez csak az Aliennek, Bernard Hopkinsnak sikerült ennyiszer. Ő egyébként jelenleg már pont Álvarez promóteri csapatát erősíti.