Árpád
-2 °C
4 °C

Meghalt Jake LaMotta, a Dühöngő Bika

GettyImages-3260137
2017.09.20. 17:26

95 éves korában elhunyt Jake LaMotta, korábbi profi bokszvilágbajnok - jelentette a BBC a családra hivatkozva.

Az 1922-ben született LaMotta 1949 és 1954 között volt a középsúly címvédője. 106-szor bokszolt gazdag karrierje alatt, 83-szor győzött - 30-szor kiütéssel -, 19-szer kikapott, négy döntetlenje volt.

Jake LaMotta
Jake LaMotta
Fotó: Rob Kim / Getty Images Hungary

1941 és 1954 között volt aktív, de a huszadik század második felének és a huszonegyediknek leginkább a Dühöngő Bika című film miatt lehet ismert, amiben Robert De Niro őt alakította.

A forgatás előtt De Niro LaMotta irányítása alatt edzett, és a bokszoló csak akkor engedte elkezdi a felvételeket, amikor úgy ítélte meg, a főszereplő meccsfitt lett, vagyis tényleg vállalhatna igazi bokszmeccset. A hetvenes évek végén forgattak, Scorsese volt a rendező, De Niro Oscart nyert a szerepért.

A Dühöngő Bika LaMotta - átalakított - beceneve volt, ezzel a címmel adta ki önéletrajzát is a hetvenes években, amiből a forgatókönyvet írták.

LaMottának egészen különleges stílusa volt, nem egyszer hagyta magát megütni, hogy a lehető legközelebb kerülhessen az ellenfeléhez, és akkor vitte be a döntő csapást. Fizikuma és állóképessége legendás volt, azt írták a korabeli tudósítások, hogy az ütések egyszerűen lepattantak róla. Elpusztíthatatlansága - és szülőhelye - miatt kapta a Bronxi Bika becenevet.

54-es visszavonulása után maga is színész volt, több filmben és kisebb társulatokban is játszott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?