Aliz
6 °C
14 °C

Erdei nem viszi el egyedül a balhét a becsődölt bokszszövetségben

2018.10.31. 13:39

Erdei Zsolt elfogadja, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) hivatalos eljárást indít, még ha azzal nem is ért egyet, írta hírében az MTI.

Az augusztusi ifi-vb rendezése körül azután robbant ki a botrány, hogy októberben kiderült, az éves szinten félmilliárd forintot is meghaladó állami támogatásból, illetve a világbajnokság rendezésére további százmilliókat kapó szövetség mérlege a Duna Arénában rendezett versenyt követően megközelítőleg 350 millió forintos hiányt mutatott, és a szervezet lényegében csődbe jutott.

„A döntés nem feltétlenül tükrözi az álláspontomat, de elfogadom, amennyiben a célja, hogy közösségünk jövőjét, eredményességét pozitívan befolyásolja és céljaink megvalósulását szolgálja. A szövetség munkája nem egy ember érdeme vagy bukása. Ebben egy testület egyként képviselteti magát" – írta a vizsgálat kapcsán Facebook-bejegyzésében Erdei, a vizsgálatra reagálva.

Az elnök érvelését jelentősen gyengíti, hogy március és október között egyáltalán nem hívta össze az elnökséget – időhiányra hivatkozva –, így a köztes időszakban elnökségi jóváhagyás nélkül hozta meg döntéseit.

A MÖSZ hétfői tájékoztatása szerint az elnökség a könyvvizsgálói gyorsjelentés, valamint az illetékes szakbizottság megállapításai alapján tartotta szükségesnek a hivatalos eljárás megindítását annak tisztázására, hogy –

az ifjúsági világbajnokság vonatkozásában büntetőjogi értelemben felelősség terheli-e a döntési és végrehajtási folyamatokban részt vevő személyeket.

Erdei bejegyzésében megnevezte a szakbizottság tagjait is, a testület elnöke dr. Orodán Sándor volt, mellette Balogh Sándor, dr. Kassai László, Pantl Péter, dr. Pálos Péter és dr. Rátkai Norbert volt tagja a testületnek.

A névsorban különösen Balogh Sándor személye érdekes, aki MÖSZ elnökségi tagsága mellett egyben a Duna Arénát üzemeltető Bp2017 gazdasági igazgatója, és a 24.hu elnökségi forrásai szerint lényegében ő győzte meg Erdeit arról, hogy a világbajnokságot az úszópalotába vigyék, ami már önmagában is jelentősen megdobta a költségeket. 

Emellett a rendezvény költségvetésének elszállásában a hírek szerint komoly szerepe volt annak is, hogy a szükségesnél sokkal magasabb kategóriájú szálláshelyeket foglaltak le a résztvevők számára a Danubius Hotels három szállodájában. 

Furcsa egybeesés, hogy a Bp2017 által szervezett tavaly nyári vizes világbajnokság drámaian megnövekedő szállásköltségeinek legnagyobb része épp a Danubiusnál landolt, amely mintegy nettó 1,7 milliárd forint értékű megbízást nyert el a szervezőktől.

Erdei Zsolt a vizsgálat hírére egy különös kérdésfelvetéssel is reagált bejegyzésében:

Ismerősök és barátok többen kérdezték tőlem, hogy miért csak ezt az időszakot vizsgáljuk, amikor a sportág megújítását teljesen az alapoknál kell kezdeni? További kérdés volt, hogy kinek az érdeke ez a vizsgálat?

– írta, majd így folytatta – „Úgy, ahogy eddig, ezután sem fogok vádakkal illetni senkit, mint ahogy tették ezt az elmúlt hetekben különféle érdekű személyek. A véleményekre ezután is kíváncsi vagyok, és mindenkit meghallgatok."

Mindenesetre Erdei helyzete finoman szólva sem bíztató, a MÖSZ elnöksége a múlt pénteki ülésén megvonta az aláírási jogát, a megindított vizsgálat pedig a megállapításoktól függően akár gyorsan véget is vethet tavaly induló sportvezetői karrierjének, ha pedig később esetleg a büntetőjogi felelőssége is bizonyítást nyer, még sokkal súlyosabb következményekkel is számolhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?