Vészköltségvetést készít a bokszszövetség

2018.11.19. 15:00

Tovább gyűrűzik az a botrány, amely a Magyar Ökölvívó Szövetségben (MÖSZ) robbant ki a budapesti ifjúsági-világbajnokság után. Kiderült, hogy az eredeti költségvetéshez képest közel 300 millió forinttal túlköltekeztek. Az ügyet feltáró bizottság – egy könyvvizsgáló céggel közösen – kinyomozta, milyen lépések juttatták csődbe a MÖSZ-t. Ezeket a dokumentumokat a hatóságok részére továbbadták, így most már az ügyészség feladata eldönteni azt, történt-e hűtlen kezelés, vagy csalás.

A sajtó képviselői előtt dr. Orodán Sándor, a a szövetség felügyelő bizottságának elnöke, valamint dr. Kassai László beszélt arról, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy Magyarország kapta a rendezési jogot, hogyan jutott el az ügy odáig, hogy gyakorlatilag teljesen kiürült a kassza.

A probléma akkor kezdődött, amikor az eredetileg Győrbe tervezett versenyt Budapesten rendezték. Sokáig még a helyszín sem volt meg, végül a Budapest 2017 Kft. a Duna Arénát biztosította.

Balogh Sándor elnökségi tag, a kft. vezetője vállalta, hogy megrendezik a vb-t annyiból, amennyi támogatást kap rá a MÖSZ az államtól. A vizsgált dokumentumokból viszont kiderült, hogy a MÖSZ elnöke, Erdei Zsolt tanácsadóival már májustól az általuk kiválasztott cégekkel kötött megbízási szerződéseket, és nem vették igénybe a Budapest 2017 Kft. munkáját, amely arra az esetre ajánlotta fel a segítségét, ha a szövetség a rendezéssel bajba kerülne. Gyakorlatilag párhuzamos szálon futottak tehát az események, amely végül a csődhöz vezettek.

Kassai hangsúlyozta, a vb szervezését három személy, Szurmai János, Kövér Zsuzsanna és dr. Molnár Péter végezték tanácsadóként. A vizsgálatot végző elnökségi tagok elmondták azt is, hogy számukra csak szeptemberben vált világossá, hogy mi is történt valójában és október 3-án tartott elnökségi ülésen derült fény a részletekre.

A könyvvizsgálói álláspont szerint számos olyan dilemma van, amely megkérdőjelezi a pénzügyi és gazdasági folyamatok szakszerűségét, megkérdőjelezi az egyes szerződések jogviszonyának, jogalanyainak és teljesítési formáinak a szakszerűségét. - mondta a túlköltekezés legfontosabb tényeiről Kassai.

Orodánék sokáig abban hiszemben voltak, hogy a Budapest 2017 Kft. rendezi majd a versenyt, miközben az Erdei Zsolt vezette elnökség nem csak szerződött a Top Sport Média Kft-vel, hanem már a kifizetések is elkezdődtek. Az is furcsa az ügyben, hogy abban határozatban, amely az állam garantálja a szervezés költségeit, még a Budapest 2017 Kft. neve szerepel. Még a vb-t promótáló anyagot is ők készítették el.

Továbbra is érthetetlen az, és ezt majd az ügyészség feladata lesz megállapítani, hogyan történhetett meg, hogy amikor már kezdtek elszállni a költségek, miként lehetett újabb szerződéseket kötni.

Az pedig, hogy tisztában lehetett a vezetőség azzal, hogy baj van, bizonyítja az a dokumentum is, amelyet a sajtótájékoztatón is bemutattak.

Ebben az áll, hogy a MÖSZ plusz támogatást kért a sportállamtitkárságtól, amely ezt forráshiány miatt visszautasította. Nem véletlen az sem, hogy a gazdasági igazgató a vb után lemondott, ilyen beosztású személy azóta sincs a szövetségben.

A megszólalók határozottan cáfolták azt is, hogy visszavonták volna Erdei Zsolt elnök aláírási jogát. Annyit történt, hogy Kassai már elnöki tanácsadóként dolgozik. A csőd szélére sodródott szövetségben olyan költségvetést kell készíteni, amellyel fenntartható a működés, illetve a legfontosabb feladat az olimpiai felkészülés biztosítása.

Kassai hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, fájdalmas lépéseket kell tenni, hogy finanszírozható legyen a MÖSZ működése. Éppen ezért már egyeztettek a szövetségi kapitányokkal, hogy leállítsák azokat az utakat, amelyek szakmailag nem fontosak. Szükség van a költségek vissszatartására és új szervezeti struktúrára is.  • Hírek
  • Lakáshitel