A magyar bunyós, aki kétszer csapott össze Alival

2019.10.19. 21:59

43 évvel ezelőtt októberben Joe Bugnerről szólt a nehézsúlyú profi ökölvívás. Európa-bajnoki címmeccsen mindjárt az első menetben ugyanis háromszor küldte padlóra a brit Richard Dunnt, aki nem tudta folytatni. Látványos, elsöprő győzelem volt.

Azért övezte nagy figyelem a küzdelmet, mert Dunn májusban Muhammad Alival bokszolt Berlinben, vereséget szenvedett, de Ali nem mészárolta le, míg Bugner úgy szaladt át rajta, mint egy valódi úthenger, miután már az egyik első ütése felborította ellenfelét. Ali 1976-ban Bugnert is legyőzte már – erről kicsit később –, a két vesztes csatájában elmaradt a hosszú és látványos harc. 

Bugner legyőzte Dunnt

1976 októberében azt találgatta mindenki, ha ilyen erőben van Bugner, akkor hamarosan tényleg világbajnok lehet, és Ali nem tudja megakadályozni ebben. Világbajnok is lett, csak 1998-ban. Nem egy nagy szervezetnél, de 48 évesen a WBF övet sem olyan könnyű megszerezni.

Bugner meccseit egy időben fokozott figyelemmel követte a magyar sajtó, mert Kreul József néven született Szőregen 1950. március 13-án. Az őt egyedül nevelő édesanyja 1956-ban döntött úgy, hogy elmennek kirándulni. Mivel Szőregen éltek, Jugoszlávia felé indultak, hónapokat töltöttek az osztrák menekülttáborokban, amíg engedélyt kaptak ara, hogy Angliába mehessenek.

Bugner 1958-ban kezdett el bokszolni, testvére, Vilmos elmondása szerint azért, mert egy szicíliai fiú megszúrta őt a bedfordi iskolában.

Meg akarta védeni magát. A diszkoszvetésre vagy a gerelyhajításra próbálták rábeszélni, de nem sikerült. Első profi meccse 9 évvel később, 1967-ben volt Angliában.

  • A profi mérlege: 69 meccsen győzött, 13-at veszített el, egy döntetlen lett.

Az első meccsén rögtön kikapott, mert Góliátnak képzelte magát, aztán egy kemény öklű srác jól elverte. Utána sorra gyűjtögette a sikereket, és az 1970 januárjában, Johnny Prescott legyőzése után Angliában már ott van a neve mellett az angol plakátokon, hogy

egy szőke angol bombázó, aki egy vérbeli magyar harcos.

Meg is indult itthon a találgatás, vajon Bognár lehet-e az igazi neve.

1973. januárban Rudi Lubbers legyőzése után jutott el oda, hogy Las Vegasban megmérkőzhessen a kor nagy bálványával, Muhammad Alival. Egy hónap sem telt el, február 14-én már ott volt a ringben. Ali jobb volt, de nem tudta kiütni, emlékezetes küzdelem volt.

Júliusban a korszak másik nagy bálványa, Joe Frazier várt rá, pontozással kapott ki tőle is. Még abban az év októberében ismét Európa-bajnok, mert az olasz Rost legyőzte. 1975-ben kapta meg újra az esélyt, hogy Alival megmérkőzhessen. Kuala Lumpur volt a helyszín, de vereséget szenvedett.

Ali ellen alárendelt szerepben volt

Ez volt Ali ötvenedik profi meccse, számolni egyik versenyzőre sem kellett. A 33 éves Ali 102, Bugner pedig 104,3 kilóval mérlegelt, és Ali száz napon belül harmadszor védte meg világbajnoki övét.

A pontozás egyértelmű volt:

  • Takeo Ugo (japán) vezetőbíró 73:67,
  • Phrom Jara (thaiföldi) pontozó 73:65,
  • Ken Brady (ausztrál) pontozó pedig 72:65 arányban ítélt Ali javára.

A bírák 10 menetben látták jobbnak Alit, háromban Bugnert. A Reuters pontozása szerint Ali 9 menetet nyert meg. Bugner egyet. 5 pedig egyenlő volt. Az AP pontozása: 70:65 Ali javára.

A technikailag sokkal képzettebb Ali kitért Bugner színtelen támadásai elől, írták. Gyorsaságát, nagyobb tudását érvényesítette a támadásokban is. Bugnernek csak a 10. és a 11. menetben adódtak nagy lehetőségei, ekkor Ali több kemény ütést kapott, fáradni is látszott, de gyorsan túljutott a holtponton.

„Azt hittem, tíz menet elegendő lesz, hogy elintézem Bugnert” – idézte Alit a korabeli Népsport a mérkőzés után.

"Be kell vallanom, sokkal keményebb fickó, mint gondoltam. Olyan jó, hogy ha visszavonulok, biztosan ő lesz a világbajnok. A többiek, Frazier, Norton és Foreman nem ilyen szívósak, és nem tudnak így ütni. Néhányszor bizony csípett, ahogy odavágott."

Joe Bugner nem volt elkeseredve: „Világbajnok akartam lenni, a vereség után sem mondtam le célomról. Talán nem is Ali, hanem ez a rettentő hőség győzött le. Elmerevedtem, lelassultam, szenvedtem, kapkodtam a levegőt. És még ott volt velem szemben Ali. Időnként káprázatos, amit a szorítóban művel.”

Az amerikai meccstudósítások megjegyezték, túlzottan passzív volt, így a nagy bajnok ellen nem lehet semmit sem tenni. Bugner megsértődött, visszavonult. A sajtó Ali következő ellenfelénél Dunn-nál azt írta, ő legalább megpróbálta.

Bugner nem késlekedett sokáig, szorítóba lépett Richard Dunn ellen, és máris az első menetben kiütötte, ahogy a bevezetőben láthattuk. Átmenetileg visszavonult, akkor a filmezés fordult, és ő volt a Bud Spencer-filmek egyik rossz fiúja.

1987-ben úgy tűnt, hogy az akkor éppen felemelkedő Frank Bruno zárja le a pályafutását, de kikapott a későbbi világbajnoktól.

10 év szünet után ismét visszatért.

George Foreman is ebben az időszakban volt újra a ringben. Volt olyan terv, hogy azt a meccset akár Budapestre is el lehetne hozni. A visszatérő Mike Tysonnal sem sikerült meccset lekötnie.

1996-ban még Berlinben bokszolt, a WBO interkontinentális övéért, de veszített. A WBF vb-övét megszerezte 1998-ban. 1977-ben mutatta meg először a feleségének Magyarországot. Akkor még egészen biztosan beszélt magyarul, de találtunk olyan cikket is a 90-es évekből, ahol szintén magyarul válaszolt.

Jelenleg Ausztráliában él, három gyereke született.  • Hírek
  • Hírek