Lemondott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, már meg is van az utód

20230114 115541
2023.01.14. 15:50
Szombattól Kurtucz Csaba a Magyar Ökölvívó Szakszövetség új elnöke. Az előzőleg három évig regnáló Bajkai István országgyűlési képviselő a rendkívüli közgyűlésen lemondott, és a küldöttek egyhangú szavazással, mondhatni, közfelkiáltással a hatszoros szupernehézsúlyú magyar bajnokot, a ma már a bankszakmában dolgozó, 40 éves Kurtuczot választották meg.

Az utóbbi hat évben meglehetősen nagy volt a fluktuáció a MÖSZ elnöki posztján. Miután Csötönyi Sándor lemondott, az amatőr- és profivilágbajnok Erdei Zsolt vette át a helyét, de neki 2019 őszén távoznia kellett a 2018-as budapesti ifjúsági vb zavaros pénzügyei miatt. Bajkai István ügyvéd, fideszes parlamenti képviselő követte, a politikus nem csekély állami segítséggel rendbe rakta a szövetség zűrös pénzügyeit, a szakmai feltámadás azonban váratott magára.

Mindezt Kurtucz Csabától, a szombaton a rendkívüli közgyűlésen megválasztott fiatal, 40 éves új elnöktől várja a tagság, pedig a szorítóban nem a prezident fog bokszolni, hanem a versenyzők, akiket az edzőknek kell felkészíteniük az eddiginél sokkal jobban...

Bajkai lemondott, bár nem esett róla szó, de láthatóan egészségügyi okok miatt, hiszen megfázására hivatkozva nem is ő mondta el búcsúbeszédét, hanem Tóth Zsuzsanna főtitkár. 

Ezt követően kapott bizalmat egyhangú szavazással Kurtucz, a közgazdász-végzettségű, láthatóan tenni akarástól duzzadó fiatalember, aki azonnal nyilatkozott is az Indexnek.

Másfél év múlva itt a párizsi olimpia, hogyan vágnak neki a sűrű kvalifikációs időszaknak, és mennyire ismeri a mai magyar mezőnyt?

Ott voltam Miskolcon a decemberi magyar bajnokságon, ismerem a mezőnyt – mondta az új elnök. – Nagyon ügyes, tehetséges versenyzőink vannak. Úgy gondolom, a mai közgyűlésen érzékelhető egységre nagy szükségünk lesz ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Fordulatra van szükség a magyar bokszban, hogy a fél év múlva kezdődő kvalifikációs folyamatban sikeresek legyünk. Nincs mese, nekünk most produkálnunk kell.

Van-e szükség generációváltásra?

Nincs. Stabil embereink vannak, az 57 kilóban Veres Roland és a 63 kilóban Kovács Richárd, a két Eb-bronzérmesünk. Ők biztos pontot jelentenek, és még rajtuk kívül is vannak tehetségeink, a 92 kilogrammban komoly potenciál van Kiss Leventében, az 51 kilogrammban Bernáth Lászlóban, a nőknél pedig a 66 kilós Hámori Lucában. 

Kulcskérdés az edzőképzés színvonalának javítása, a tömegesítés megoldása. De talán még ennél is hevenyebb probléma a nemzetközi szövetség, az IBA és a NOB borzalmas viszonya. Ehhez hogyan viszonyul a MÖSZ?

Nyilván a NOB rendezi a 2024-es olimpia boksztornáját, de ettől függetlenül együtt kell működnünk a világszövetséggel még akkor is, ha annak egy orosz az elnöke, Umar Kremljov, és a Gazprom finanszírozza az IBA-t. De nekünk nem kell senkihez se kötnünk a magyar boksz szekerét, nekünk a magyar bunyó érdekeit kell szolgálnunk. Természetesen a legfontosabb, hogy részt vegyünk a 2024-es olimpián, ennek kell mindent alárendelnünk. Másfél év múlva mindenképpen ott lesz a boksz az olimpián, messzebbre egyelőre nem lehet tervezni.

Ön 2011-ben nyert utoljára magyar bajnokságot, az azóta eltelt időben mi történt önnel?

Lediplomáztam a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdasági szakán, jelenleg a PhD-mat csinálom a pécsi egyetemen a monetáris politika témakörében. A banki szférában dolgoztam, és a Deloitte-nak is, jelenleg pedig egy német bank számára készítek jelentéseket. 

A banki szférában szigorú szabályok vannak, a magyar ökölvívásban viszont sajnos a lazaság volt a jellemző az utóbbi években. Vélhetően nem akar ehhez alkalmazkodni...

Nem bizony, a gazdasági élet szigorára lesz szükség a sportágban is. Rendezett környezet, rendszerépítés és abból az eredmények – ebben látom a megoldást. A szigor már elkezdődött, egyelőre jól fogadják az emberek.

Mivel lenne elégedett, ha az olimpiai kvóták számát nézzük?

Egy-két versenyzővel mindenképpen ott kell lennünk Párizsban, a három-négy kvóta már az álmaim netovábbja lenne.

(Borítókép: Kurtucz Csaba. Fotó: Gáll András / Index)