2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 1

Uszik történelmet írt a sivatagi éjszakában, megfosztotta veretlenségétől a Cigánykirályt

GettyImages-2153079966
2024.05.19. 06:10
Olekszandr Uszik a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka. Legutóbb 24 éve volt a profibokszban „undisputed” világbajnoka a királykategóriának, akkor a brit Lennox Lewis birtokolta a négy nagy szövetség vb-övét. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka Rijádban az ukrán Olekszandr Uszik megosztott pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt, és ezzel a WBA, a WBO és az IBF koronája mellé a WBC-ét is megszerezte. Mi több, megfosztotta veretlenségétől a Cigánykirályt.

Cristiano Ronaldo (1,2 millió fontot érő, 424 gyémánttal kirakott Franck Muller karórával a csuklóján) és Anthony Joshua egymás mellett a nézőtéren, Volodimir Klicsko is ott van a rijádi Kingdom Arénában, Andrij Sevcsenko, az aranylabdás futballsztár az amerikai feleségével úgyszintén, a ringszpíker pedig nem más, mint a legendás Michael Buffer. Minden adott a nagy csatához, a Tyson Fury vs. Olekszandr Uszik profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmérkőzéshez, amelyen a négy nagy szervezet, a WBC, a WBA, a WBO és az IBF koronája a tét.

Buffer örök érvényű szlogenjével: Let's get ready to rumble!

Negyedszázadot vártunk arra, hogy újra „undisputed”, azaz vitathatatlan világbajnoka legyen a nehézsúlynak. 1999-ben a brit Lennox Lewis szerezte meg a négy nagy profi világszövetség világbajnoki övét, azóta ilyesmivel senki sem büszkélkedett. 

A rijádi csatára a 206 centis Fury, a Gipsy King 119 kilóval mérlegelt, a 191 centis Uszik 106 kilóval, ami pályafutása legnagyobb súlya. A brit profi mérlege 34 győzelem, 0 vereség, 1 döntetlen, 24 KO volt, az ukráné 21, 0, 0, 14 KO. 

Már a csata felvezetése is izgalmas volt, Fury apja, John a mérkőzés előestéjén lefejelte Uszik táborának egyik tagját, amitől nem az ukránnak, hanem John Furynak repedt fel a homloka.

A mérkőzés díjalapja a hírek szerint 150 millió dollár volt, ebből Fury 100 milliót, Uszik 50 milliót kapott, de volt a szerződésben egy olyan záradék is, miszerint Furynak egymillió dollárt át kellett utalnia a háború sújtotta Ukrajnának.

Aztán végre elkezdődött a mérkőzés, amelynek első néhány menetét a folyton támadó ukrán nyerte, de a hatodikban a Gipsy King egy hatalmas jobb felütéssel állon találta Uszikot, aki kevés híján lement.

De talpon maradt, visszatámadott, és a kilencedik menet végén 14 megválaszolatlan ütéssel árasztotta el a britet, aki a sarokba szorult, és csak azért nem fogott padlót, mert a kötelek fenntartották. A bíró nyolcat számolt rá, majd Fury szerencséjére megszólalt a menet végét jelző gong. 

Az utolsó három menetben Furynak támadnia kellett volna, de nem nagyon volt ehhez ereje, így ért véget a remek csata. 

Mindenki feszült figyelemmel várta a döntést, amely megosztott pontozással Uszik győzelmét jelentette.

Egy pontozó a britet, kettő az ukránt látta jobbnak, így megosztott pontozással (115–112, 113–114, 114–113) Uszik lett a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka.

Amikor kihirdették az eredményt, Uszik térdre esett, és úgy adott hálát a teremtőnek.

Remekül érzem magam, sokan imádkoztak értem, szeretem őket – mondta a meghatódott Uszik a meccs után. – Nagyon boldog vagyok, és a népem is nagyon boldog most. Nagy győzelem ez, nemcsak nekem, hanem a hazámnak is, a katonáinknak, akik harcolnak, és védik a hazát. Természetesen készen állok a visszavágóra, de egyelőre csak a pihenésre tudok gondolni.

Fury úgy érezte, ő győzött.

Úgy érzem, én nyertem meg a meccset. Tudják, Ukrajna háborúban áll, és az emberek rokonszenveznek az országgal, ez mutatkozott meg a pontozásban. Uszik elvitt néhány menetet, de én többet, és én nyertem. Mindegy, nem fogok sírni, és a sebeimet nyaldosni. Most visszamegyünk a családunkhoz, és októberben revánsot veszek.

A szerződésben benne van a visszavágó, amelynek időpontja 2024. október 12., a helyszín szintén Rijád. 

(Borítókép: Az ukrán Olekszandr Uszik a brit Tyson Fury elleni nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki mérkőzésen a szaúd-arábiai Rijádban, a Kingdom Arénában 2024. május 19-én. Fotó: Mohammed Saad / Anadolu / Getty Images)