Jan Ullrichtól nem veszik el olimpiai aranyát

2010.02.08. 15:04

Jan Ullrich megtarthatja a sydneyi nyári játékokon szerzett érmeit, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi testülete nem talált bizonyítékot arra, hogy a német kerékpáros doppingolt. „Jelenleg nem tudunk mit tenni. Jegeljük az ügyet” - mondta Denis Oswald, a fegyelmi bizottság vezetője.

A NOB végrehajtó bizottsága ugyanakkor még nem zárja le az ügyet, mert a jövőben újabb adatok kerülhetnek napvilágra a 2000-es időszakot illetően. Az 1997-ben Tour de France-győztes Ullrich Sydneyben az országúti mezőnyversenyben győzött, az időfutamban pedig a második helyen végzett.

A NOB fegyelmi bizottsága 2009. szeptember 29-én kapta meg a bonni ügyészségtől, valamint a freiburgi egyetemtől az Ullrichra vonatkozó dokumentumokat, így a doppingdoktornak nevezett spanyol Eufemiano Fuentes ügyével együtt több mint 2000 oldalnyi iratot kellett tanulmányoznia.

„Egy napon majd többet fogunk tudni. Leghamarabb akkor, ha majd újabb adatokat kapunk Spanyolországból” - nyilatkozta Oswald. A 2007-ben visszavonult Ullrich mindig tagadta, hogy doppingolt volna.