Valverde, Sastre, Wiggins nélkül rajtol az Amstel Gold

2010.04.17. 17:30 Módosítva: 2010.04.17. 17:42

Vasárnap sörből sem lesz hiány Hollandia leghíresebb országúti kerékpáros versenyén, az Amstel Gold Race-en, amely egyben az Ardennes-i klasszikusok első állomása is. Sokan, köztük a győzelemre esélyes Alejandro Valverdével nem tudtak elutazni az izlandi hamufelhő nyomán bevezetett repülőtérlezárások miatt. Andy Schleck nyerheti a 31 emelkedővel nehezített versenyt.

Az izlandi hamufelhő miatt kialakult légiforgalmi káosz az Amstel Gold Race-t sem kímélte, több klasszis, Valverde, Bradley Wiggins, Carlos Sastre és L.L Sanchez sem tudott elutazni a verseny indulóvárosába, a hollandiai Maastrichtba. A spanyol Marca arról számolt be, hogy mindannyian Spanyolországból repültek volna Hollandiába, az utolsó pillanatig próbáltak induló járatot találni, de nem jártak sikerrel. Sok olasz versenyző illetve a világbajnok Cadel Evans autóval utaznak Hollandiába.

Andy Schleck azonban ott lesz, és győzelmi reményei így tovább nőttek, hiszen főleg Alejandro Valverde személyében egyik legfőbb riválisa marad távol a versenytől. "Készen állok. A csapatot nem érdekli, hogy a kisebb versenyeken milyen eredményeket érek el. Ami számít az a klasszikusok, és persze a Tour de France" - nyilatkozta Andy Schleck a héten velonews.com-nak, akinek sérülés és gyengébb eredmények után most kezdődik csak igazán a 2010-es szezon.

Ardennes-i klasszikusok

Az Amstel Gold-ot a La Fleche Wallone-t, és a Liege-Bastogne-Liege-t Ardennes-i klasszikusok néven ismerhetjük. Három híres, nehéz emelkedőkkel teli egynapos verseny, amelyeket áprilisban szoktak tartani. Idén 8 napon belül bonyolítják a három versenyt, hiszen a 18-i Amstel Gold után a Fleche Wallone 21-én, szerdán, míg a Liege 25-én, jövő vasárnap lesz. Eddig Davide Rebellin az egyetlen, aki ugyan abban az évben (2004) mindhárom Ardennes-i klasszikust meg tudta nyerni.

A luxemburgi klasszis kiemelte, győzni akar a soron következő három klasszikus közül legalább az egyiken, és mivel tavaly a Liège-Bastogne-Liège-en ez összejött neki, idén az Amstel Gold Race-re készül leginkább. Már csak azért is, mert gyerekkora óta nagy rajongója a versenynek."Emlékszem Armstrong és Boogerd csatájára 1999-ből. Ott voltam a nézők között, azóta akarom megnyerni ezt a versenyt" - tette hozzá A.Schleck, aki talán sajnálja is, hogy Armstrong idén nem lesz ott az Amstel Goldon.

Fabian Cancellara sem vállalta be az idei versenyt, a svájci klasszis a Flandriai körverseny és a Paris-Roubaix-n aratott győzelmei után kicsit szüneteltetni akarja a versenyzést. A. Schlecknek azért így is igen erős csapata lesz, hiszen Jens Voigt mellett a győzelemre szintén esélyes báty, Frank Schleck is ott lesz. "Meglátjuk hogyan fognak alakulni a dolgok. Mindig csak a soron kjövetkező versenyre akarunk koncentrálni, de az elképzelés, hogy Andy megnyerje a Amstel Goldot én pedig a Liège-Bastogne-Liège-t, igazán álomszerű lenne" - tette hozzá F. Schleck.

Az Amstel Gold jellegzetessége, hogy nem kevesebb, mint 31 emelkedőt kell megmásznia a mezőnynek a 259 km-es távon. Hegyibefutós versenynek is lehet nevezni, hiszen a cél az utolsó emelkedő, az 1200 méter magas, és átlagban 5,8 %-os Cauberg tetején van.

A verseny színvonalának semmiképp nem tett jót, hogy többen nem tudtak elutazni, de izgalomban azért így sem lesz hiány. A Spanyolországban ragadt Valverde szerint Szergej Ivanov, a Baszk körverseny győztese Chris Horner illetve a hollandok reménysége, Robert Gesink lehet a leginkább esélyes a győzelemre A. Schleck mellett. Rajtuk kívül feküdhet még a verseny Damiano Cunegónak és Sylvain Chavanelnek, és a tavalyi világbajnok Cadel Evansre is érdemes odafigyelni.

A 2010-es útvonal
(forrás: amstelgoldrace.nl)