Armstrongot is gyanúsítja Floyd Landis

2010.05.20. 19:39 Módosítva: 2010.05.21. 09:21

A 2006-os Tour de France-győzelmétől doppingvétség miatt megfosztott Floyd Landis négy év ellenállás és bizonygatás után emailben, majd az amerikai ESPN-nek telefonos interjúban is elismerte: doppingolt. Az amerikai egykori csapattársát, a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrongot és volt csapatfőnökét, Johan Bruyneel-t is meggyanúsította.

"Tisztára akarom mosni a lelkiismeretemet, nem akarok többet probléma lenni. Ha most nem mondok valamit, akkor később már értelmetlen lesz" - mondta Floyd Landis az ESPN-nek.

Az amerikai kerekes több fontos személynek, közte az amerikai Kerékpáros Szövetség és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökének is emailben vallott doppingolásáról. Az amerikai The Wall Street Journal hozzájutott az emailekhez és úgy tudja, azok valóban Landistől származnak.

Landis az elmúlt négy évben mindent elkövetett azért, hogy bizonyítsa ártatlanságát és tisztára mossa a nevét (még egy alapítványt is létre hozott saját maga támogatására), de az egyetlen amit elért, hogy a különböző perekben szinte teljes vagyonát elveszítette (közel 2 millió dollárt), felesége pedig elhagyta.

Azért állt most ki a nyilvánosság elé, mert már nem reménykedik abban, hogy visszatérhet a legjobbak közé, összeomlott ennyi hazudozás után.

Landis 2002 és 2004 között a US Postal csapatban, Lance Armstrong segítőjeként versenyzett, és Landis a már említett emailekben arról is beszámol, hogy a csapat főnöke Johan Bruyneel (aki jelenleg Armstrong csapatát, a RadioShacket vezeti) mutatta be neki a szteroidokat, a növekedési hormont és az EPO-t, amelyről Armstronggal is hosszas beszélgetéseket folytatott.

Elmondása szerint 2003-as csípőtörése után Armstrong gironai otthonában többször is vért vettek le tőle, hogy azt később a Tour de France-on majd felhasználják. Emellett Landis azt is megemlítette, hogy két egykori csapattársának, Levi Leipheimernek és David Zabriskie-nek egy alkalommal ő maga magyarázta el, hogyan használhatják az EPO-t a lebukás veszélye nélkül.

Landis egyáltalán nem bánja, hogy doppingolt, állítása szerint nem volt más választása. "Azt tettem, amit minden bringás tett volna. 10-12 év kemény munka után meg kellett hoznom ezt a döntést, hogy a következő szintre lépjek. Választhattam: vagy bevállalom és meglátom, hogy nyerek-e, vagy nem vállalom, és akkor kiállok azzal, hogy nem akarom ezt csinálni. Előbbit választottam".

Landis amellett azonban továbbra is kitart, hogy a 2006-os Touron nem használt tesztoszteront, bár a növekedési hormont elismerte.

A mountain bike-os múlttal is rendelkező Landis 90 ezer dollárt költött egy évben teljesítménynövelő szerekre, illetve edzéstechnikával kapcsolatos konzultációkra, és részletesen beszámolt arról, hogyan cselezik ki a versenyzők a doppingellenőrzéseket.

Az UCI az elmúlt években hatalmas tisztogatási akciót indított az országúti kerékpársportban, közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy Landis még azelőtt vádaskodott nyilvánosan, hogy a megfelelő kivizsgálások megtörténtek volna, a meggyanúsított versenyzőknek padig szabad kezet adott az eset kezelésére. Az elnök Pat McQuaid a sportágra nézve szomorúnak nevezte Landis viselkedését.

Lance Armstrong jelenleg a Kaliforniai körversenyen vesz részt, elmondása szerint nem érte őket váratlanul Landis akciója, már egy ideje sejtették mire készül. "Mondhatnám, hogy meg vagyok lepve, de nem vagyok. Landis évek óta fenyeget minket, de eddig csak egyszerűen nem foglalkoztunk vele" - mondta a cyclingnews.com-nak Armstrong.  A hétszeres Tour-győztes hozzátette, készek megmutatni bárkinek, hogy nincs rejtegetni valójuk, és határozottan cáfolta, hogy Johan Bruyneel-vel valaha is doppingolni tanították volna Landist.

Johan Bruyneel kaliforniai sajtótájékoztatóján Armstronghoz hasonlóan minden vádat visszautasított, és Landisszel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Annyit tehetünk, hogy kimondjuk amit gondolunk, amit érzünk, és sajnáljuk Floydot, 2006-ban nagyjából két nap alatt bukott el mindent. A sportágon belül aki számít, megkapta azokat az emaileket, mindenki tudja miről van szó. Landis szavahihetősége abszolút mélyponton van, szerintem segítségre van szüksége".