A faragatlan Cancellara vezet a Touron

2010.07.06. 19:56 Módosítva: 2010.07.06. 19:58

Ismét hektikus szakaszt zártak a Tour-on, a kockaköves szakaszok, a defektetek és a bukások átrendezték a mezőnyt. Cancellara háromperces hátrányt ledolgozva visszavette a sárga trikót, Armstrong és Contador is szerencsétlenül járt, visszaestek az öszetettben.

A Tour negyedik napja is visszaemlékezés volt a tavaszi klasszikusokra, a Paris-Roubaix kockaköves szektoraiból (pavé) illesztettek hetet a szakasz nyomvonalába. A hétfői sorozatos bukások miatt a mezőny vert sereghez hasonlított, rengetegen kötéssel ültek bringára. Sérülése miatt nem indult el a Top10-be várt Chrisian Vande Velde (Garmin), egy esélyessel kevesebb van bolyban.

Korai szökéssel próbálkozott hét versenyző, a 12 km-nél ellépett bringások közül a kanadai Hesjedal volt a legjobb név, a Tour of Californián az ötödik volt. A csoport legnagyobb előnye 4 perc 50 mp volt. Az üldőzőverseny 60 km-rel a cél előtt kezdődött, amikor a főmezőnyben megindult helyezkedés, hogy a keskeny pavékon jó pozícióban kezdhessenek. Az élen a Saxo-Bank csapata diktált kemény tempót, nem véletlenül, a klub versenyzője, a tegnap sárga trikót vesztett Cancellara már többször nyert a Paris-Roubaix kockakövein.

Az iramváltás megrostálta a bolyt, majd a negyedik kockaköves szektoron apró csoportokra szakadt, ekkor számos bukás is átrendezte a sorokat.

Hjesjedal elől magányos száguldásba kezdett, őt a Cancellara, Andy Schleck, Thor Hushovd, Cadel Evans fémjelezte csoport követte fél perccel lemaradva. Armstrong újabb félperces hátrányban volt a cél előtt 17 km-rel, náluk is nagyobb bajba került azonban Contador és a sárga trikós, akik még egy perccel hátrébb érkezett.

Jöttek a defektek, Armstrong és Chavanel is kényszerű kerék- illetve kerékpárcserét hajtott végre, újabb időt veszítve ezzel. Armstrongot ekkor előzte meg Contador, de mindketten azért hajtottak, hogy minél kevesebb hátrányt kapjanak az összetettben.

Az elől lévők közül Hushovd volt a leggyorsabb a sprintben, ezzel a zöld trikót is megszerezte. Az élbollyal élt célba Cancellara, aki visszavette a sárga trikót, mert Chavanel defektjei miatt nem tudott visszakapaszkodni a mezőnybe. A favoritok közül Evans és Andy Schleck könyvelheti el sikeresnek a szakaszt, bekerültek a legjobb tízbe. Armstrong 50 mp-es hátrányba került legnagyobb riválisával, Contadorral szemben.

A legutóbbi két Touron ötödik Fränk Schleck, Andy bátyja egyértelműen a nap legszerencsétlenebb versenyzője, ő is bukott, eltört a kulcscsontja, ezért feladta a versenyt.

Mikor fogunk igazából versenyezni?

Sok indulatot váltott ki a hétfői befutó. A mezőnyhajrá, illetve annak elmaradása miatt a zsűri azzal büntette a versenyzőket, hogy nem osztott ki pontokat a célba érkezőknek, csupán Chavanel kapta meg azokat győzelméért. A mezőnyben is ellentmondásosan értékelték a demonstrációs célú gurulást.”Elnézést kérünk a közönségtől, hogy nem hajráztunk, de olyan sokan megsérültek, hogy nem lett volna sportszerű velük szemben” - mondta Cadel Evans a cyclingnews.com -nak.

Thor Hushovd azonban nem volt túl boldog, hogy a sprint bojkottálása mellett döntött a peloton. Neki különösen feküdt volna a szakasz, mert több sprinter, mint például Cavendish vagy Farrar már hamarabb leszakadt az emelkedőkön. “Frusztrál, ami tegnap történt, keményen dolgozott a csapatunk, jó esélyünk lett volna nyerni. Úgy érzem, elvettek tőlünk valamit.” A norvég sprinter a zsűri ellen is kikelt, szerinte nem szabadott volna semmissé tenniük a befutót az ASO (a Tour szervezőbizottsága) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség képviselőinek, mert bukások bármikor előfordulhatnak.

“Ez nem fair. Mi van, ha ez újra megtörténik? Ha Alberto Contador vagy más nagy név elesik a kockaköveken, már jogosan kérheti, hogy érvénytelenítsék a versenyt. Mikor fogunk akkor igazából versenyezni?” - kelt ki Hushovd.

Hushovd nem véletlenül kritizálta a demonstrációt. Kedden, az ismét sok bukásokkal terhelt szakaszon az élen hajtó Cancellaranak esze ágában sem volt megvárni az elesett topversenyzőket.

Eredmények

3. szakasz, Wanze-Arenberg Porte du Hainaut, 213 km

1. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team 4:49:38

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team

3. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team

4. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions

5. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank

6. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank

7. Johan Van Summeren (Bel) Garmin - Transitions +53 mp

8. Bradley Wiggins (GBr) Sky Professional Cycling Team

9. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto

10. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana

Összetett: (sárga trikó)

1. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank 14:54:00

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team + 23 mp

3.. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team +39 mp

4. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions +46 mp

5. Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step + 01:01

6. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 1:09

7. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team +1:19

8. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 1:31

9. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana +1:40

10 .Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 1:42

13. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +1:49

18. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +2:30

49. Carlos Sastre (Spa) Cervélo +3:19

48. Ivan Basso (Ita) Liquigas +3:20

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 63 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 49 pont

3. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 44 pont