Contador: Kivárok, amíg lehet

2010.07.10. 19:14

Chavanel is belépett a duplázók közé, Cavendish és Petacchi után ő is második szakaszát nyerte, ezzel a kedden elvesztett sárga trikót is visszaszerezte a hegyeket nem bíró Cancellarától.

Bár az igazi hegyi szakaszok csak vasárnaptól jönnek, a szombat is kemény próbatétel elé állította a versenyzőket, a hat kategorizált emelkedő rendesen megdolgoztatta a mezőnyt.

A start után közvetlen már megindult az első támadás, melyet a pöttyös trikós Pineau indított, hozzá még négyen, Christian Knees (Milram), Danilo Hondo (Lampre), Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi) és Samuel Dumoulin (Cofidis) csatlakoztak. Pineau attakja várható volt, neki az volt a célja, hogy előremenekülve, minél több hegyi hajrát begyűjtve növelje pontjai számát. A magashegyi szakaszok nem fekszenek neki igazán, így mindent elkövetett, hogy legalább még vasárnap is viselhesse a pöttyös mezt. Számítása bevált, a hatból öt hegyi hajrát megnyert.

Az élcsoport 8 és fél percnyire tudott elszakadni, de ekkor a mezőny élére állt a Bbox. Nem véletlenül, a cél előtt 40 km-rel versenyzőjük, Voeckler robbantott és a szökevények után eredt. Az akcióhoz aztán csatlakozott Cyril Gauthier, Matthew Lloyd, Mathieu Perget, Sylvain Chavanel és a szakasz egyik esélyesének tartott Damiano Cunego is. Elöl eközben szétszakadt az ötfős csoport, Hondo és Pineau maradt az élen, de a Voeckler-féle csoportban sem nyugodtak meg a kedélyek, Chavanel majd Cunego is próbált meglépni. Közben a sárga trikós Cancellara elkészült az erejével, és tetemes hátrányba került.

Chavanel rendületlenül tört előre, befogta Hondot majd Pineau-t is, az utolsó hegyet teljesen egyedül teljesítette, és nagy fölénnyel győzött. A főmezőny mintegy két perccel később ért célba, míg Cancellara 14 percet kapott, így Chavanel szakaszgyőzelmével a sárga trikót is átvehette. A francia versenyző a 4. napon már viselhette azt, de a kockaköves szakaszon balszerencsés körülmények között elvesztette a trikót.

A Tour vasárnap kezdődik

A topversenyzők egybehangzó véleménye szerint az idei körverseny majd csak a harmadik héten, a Pireneusokban dől el, de már a vasárnapi Alpok-beli szakaszon is választ kaphatunk néhány kérdésre. A második és harmadik szakasz, a bukások és a defektek miatt erősen megkavarta az összetett állását.

A prológ után Armsrtong és Contador került lépéselőnybe, de a kockakő felülírta az összetettet, így Andy Schleck és Cadel Evans várhatja kedvező pozícióból az Alpeseket. Armstrongnak és Contadornak támadnia kell, ha már most előre akarnak lépni, de Andy Schleck sem tétlenkedhet. A luxemburginak minnél nagyobb előnyt kell összeszednie az emelkedőkön, mert az időfutamban perceket is kaphat legnagyobb riválisaitól.

Contador és csapata, az Astana már napok óta készül a megmérettetésre. A címvédő segítői az előző szakaszokon rápihentek a hegymenetre. Paolo Tiralongo, David de la Fuente, Dani Navarro és Jesus Hernandez a pénteki szakaszon több mint 9 perccel később gurultak át a célvonalon, mint az élboly. A helyzet csütörtökön is hasonló volt, akkor 5-6 perc hátránnyal végeztek.

“Előre elterveztük, hogy így legyen. A sprintekben mindig nagy a feszülség és nagy a kockázata egy bukásnak is. Jobb, ha nyomás nélkül versenyeznek, így erősebbek lehetnek később" - magyarázta Contador a velonews.com -nak a taktikát. Ugyanakkor nem akar túlzott felelősséget rakni a csapatára, véleménye szerint a verseny mostani szakaszában másoknak létszükséglet a támadás, ő kivár, amíg lehet.

A támadást mindenki Armsrtongtól és a RadioShacktől várja. Ezt maga a csapatkapitány sem zárta ki, de ő is inkább a harmadik hétre figyel: “Élénkebb akciókra és támadásokra számítok vasárnap. De ezek azok a napok, amikor nem feltétlen szükséges megnyerni a Tour-t, ugyanakkor nagyon könnyen elveszíthetjük.” Számukra nagy a variációs lehetőség: Popovics, Leipheimer és Brajkovics is szétszedheti a mezőnyt folyamatos iramváltásaikkal a vasárnapi és a keddi szakaszon, ezzel a kulcsemberei lesznek Armsrtong győzelmi törekvéseinek.

Vasárnap két első kategóriás hegyet kell megmászni, a 14.3 km hosszú, átlagban 6,8 százalékos Col de la Ramazt, valamint az 1796 méter magas Morzine-Avoriaz-t, ide 13,1 km-es, 6,1 százalék meredekségű út vezet. A következő nehéz szakaszt kedden rendezik, akkor a 2000 méter magas, Col de la Madeleine-re is felmennek a bringások.

Az Alpok vízválasztó lehet a többi top 10 -be várt versenyzőnek is. Nagy kérdés Mencsov szereplése, aki eddig megbújt a mezőnyben. A Tour előversenyén a Dauphine Libere-n ugyan lemaradt a legjobbaktól, de elégedett volt a hegyeken mutatott teljesítményével. Az Alpok megmutathatja azt is, hogy Sastre felépült-e a Giro-n szerzett sérüléséből, és Basso is bebizonyíthatja, hogy az olasz körverseny megnyerése után, ismét formába tudott lendülni. A 2009-es Tour meglepetésembere, Bradley Wiggins is újra ott lehet az élen, bár a prológon mutatott teljesítménye nem csúcsformáról árulkodott.

Eredmények

7. szakasz, Tournus - Station des Rousses 165,5 km

1. Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 4:22:52

2. Rafael Valls Ferri (Spa) Footon-Servetto + 57 mp

3. Juan Manuel Gárate Cepa (Spa) Rabobank + 1:27

4.. Thomas Voeckler (Fra) Bbox Bouygues Telecom +1:40

5 Mathieu Perget (Fra) Caisse d'Epargne

6. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Omega Pharma-Lotto

7. Pierrick Fedrigo (Fra) Bbox Bouygues Telecom + 1:47

8. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions

9. Ruben Plaza Molina (Spa) Caisse d'Epargne

10. Eros Capecchi (Ita) Footon-Servetto

Összetett: (sárga trikó)

1. Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 33:01:23

2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 1:25

3. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions + 1:32

4. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 1:55

5. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 2:17

6. Alberto Contador (Esp) Astana + 2:26

7. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma - Lotto + 2:28

8. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale + 2:28

9. Johan Van Summeren (Bel) Garmin - Transitions + 2:33

10. Gyenics Mencsov (Rus) Rabobank +2:35

11. Bradley Wiggins (GBr) Sky Professional +2:35

14. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +2:30

26. Carlos Sastre (Spa) Cervélo +4:05

27. Ivan Basso (Ita) Liquigas +4:06

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 118 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 114 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 105 pont

5. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 85 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 44 pont

2. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 36 pont

3. Perget Mathieu (Fra) Caisse d’ Epargne 28 pont