Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Armstrong fejre állt, elvesztette a Tourt

2010.07.11. 19:59

Armstrong drámáját hozta a Tour nyolcadik szakasza, a hétszeres győztes nem bírt a meleggel és az Alpok emelkedőivel, győzelmi reményei ezzel elszálltak. A hegyibefutót Andy Schleck nyerte, míg a sárga trikót Cadel Evans vette át.

A Tour eddigi legkeményebb szakaszát rendezték vasárnap az Alpokban. A versenyzők két hegycsúcsot is megmásztak, a második az 1798 méter magas Morzine, egyben a célt is jelentette.

A legtöbb kerékpáros úgy vélekedett, hogy az összetettben hátrébb lévő favoritoknak, legfőképpen Armstrongnak már most támadnia kell, ha nem akarja veszni hagyni a sárga trikót. A szombaton nagyot alakító, szakaszt és sárga trikót nyerő Chavanel sem feltarott kézzel állt rajthoz. Bár nem kimondott hegyimenő, korábbi versenyeken jó helyezéseket ért el legendás csúcsokon, a Mont Ventoux-n és a L’Alpe d'Huez-n. “Amikor az morzine-i emelkedőn majd igazán megmutatják a favoritok, hogy mit tudnak, mindent megteszek azért, hogy a legkisebb időkülönbséget kapjam tőlük” - fogadkozott a sárga trikós.

Bár támadást vártak tőle, nem túl jó állapotban kezdte Armstrong az Alpokat, mert kissé megviselte a szombat: fenekét feltörte a nyereg, nagyon szenvedett a hőségtől is, úgy vélte a vasárnapi szakaszon is döntő lehet, ki mennyire bírja a meleget.

Örült iramban kezdődött a szakasz, korai támadások nyújtották meg a sort, de a nagy hegyekig még egyben akart maradni a boly, így nem hagyták a szökést. Az első óra így majdnem 50 kilométer per órás sebességet hozott. Csak 25 km-nél lépett meg egy csoport: Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto), Koos Moernhout (Rabobank), Benoit Vagrenard (FdJ), Christophe Riblon (AG2R), Imanol Erviti (Caisse d'Epargne), Sebastien Minard és Amael Moinard (Cofidis). Előnyük gyorsan növekedett, sokáig 6-7 percben állandósult, csak az első hegy előtt, 135 km-nél kezdte meg a fölzárkózást a boly.

Ekkor Armstrong figyelmetlensége miatt bukott, és közel egy perc hátrányba került. Az 1619 méter magas Col de la Ramaz lábáig azonban sikerült felzárkóznia. Éppen időben, mert ekkor a Team Sky egyre gyorsabb iramot diktált, Bradley Wiggins-t segítve. A hőség és a tempó néhány kilométer alatt alaposan megrostálta a mezőnyt, előbb a sárga trikós Chavanel szakadt le, majd meglepetésre a hegy felénél Armstong is lemaradt. Ezt megtudva Contador segítői kapcsoltak nagyobb sebességre, hogy az amerikai ne tudjon visszakapaszkodni rájuk. A csúcsig mintegy egyperces előnyt hoztak össze.

Armstonghoz több csapattársa is lemaradt segíteni, de képtelenek voltak ritmust váltani. Balszerencséjükre előttük bukott Egoi Martinez, és ugyan Armstrong nem került a földre, de kerékpárja összeakadt egy társáéval, és újabb értékes másodperceket vesztett. Ezután már az üldözésbe sem ölt túl sok energiát, úgy tetszik, a hőségtől való félelme bevált. Talán nem gondolta komolyan, de a cyclingnews.com -nak adott nyilatkozata is beigazolódott utólag: “Kulcsfontosságú lesz a La Ramaz, nagyon nehéz 8-10 százalékos részekkel, és ha olyan hőmérséklet lesz mint ma, az embereket megállítja az úton a hőség.”

A záró hegyen, a morzine-i emelkedőn az Astana diktálta a tempót, a támadások elmaradtak, de a kellemetlen sebesség miatt már csak 15-20 bringás maradt elöl. A szinte a végsőkig kitartó szökevényeket, Aerts-et és Moinard-t 6 km-nél fogták be. Armstrongon kívül elöl tekert szinte az összes esélyes: többek között Schleck, Mencsov, Basso, Evans és Sastre is.

Ez a csoport az utolsó 2 km-ig haladt együtt, ekkor azonban sorozatos támadások rázták fel a tempót. Előbb Gesink, majd Kreuziger lépett el, de Contador kontrollálta az eseményeket, és megfogta őket. Andy Schleck robbantására azonban csak Samuel Sanchez tudott válaszolni, így ők ketten hajráztak a szakaszgyőzelmért, amit végül Schleck nyert meg. Contadorék tíz másodperces hátrányban értek célba, de Cadel Evans még így is megszerezte a sárga trikót. Armstong a küzdelmet teljesen feladva majdnem 12 perccel később érkezett.

Contador az összetettben 1 perc 1 másodperces hátránnyal a harmadik helyen áll, meglepő volt, hogy nem tudta a lépést tartani a végén Schleckkel, de még így is a Tour esélyese. Andy Schleck csak úgy nyerhet, ha a hegyeken rendre olyan időkülönbségeket ad Contadornak, hogy azt már ne lehessen behozni az utolsó előtti napi időfutamon. Cadel Evans 20 másodperccel vezet Schleck előtt, ám nem lehet nyugodt, az esélyesség terhével nehezen birkózik meg, és általában a hegyi szakaszokon mindig van egy rossz napja. Már volt sárga és rózsaszín trikós is, de egyiket sem tudta megvédeni, az előzmények így nem mellette szólnak.

Hétfőn pihenőnap következik, majd kedden ismét egy hegyi szakasszal folytatódik a Tour de France.

Eredmények

8. szakasz, Station des Rousses - Morzine-Avoriaz - 189 km

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 4:54:11

2. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi

3. Robert Gesink (Ned) Rabobank +10 mp

4. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas-Doimo

5. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana

6. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team

7. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto

8. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack

9. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Doimo

10. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank

Összetett: (sárga trikó)

1. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 37:57:09

2. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 20 mp

3. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana +1:01

4. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 1:03

5. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank + 1:10

6. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions + 1:11

7. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas-Doimo + 1:45

8. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 2:14

9. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:15

10. Michael Rogers (Aus) Team HTC - Columbia + 2:31

12. Carlos Sastre (Spa) Cervélo +2:40

13. Ivan Basso (Ita) Liquigas +2:41

39. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +13:26

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 118 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 114 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 105 pont

5. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 85 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 44 pont

2. Sylvyan Chavanel (Fra) QuickStep 36 pont

3. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 30 pont