Cavendish sportszerűtlen módszerekkel nyerte a Tour 11. szakaszát

2010.07.15. 18:16

Cavendish harmadik szakaszát nyerte az idei Touron, összesen már tizenháromnál jár. Hushovd elvesztette a zöld trikót, péntektől Petacchi viselheti.

A Tour második hetében jóformán csak a 11. szakasz feküdt igazán a sprintereknek. Ugyan a szakasz elején volt egy harmadik kategóriás hegy, de könnyű terepen tekert a mezőny.

A zöld trikóért egyre élesebb a küzdelem Petacchi és Hushovd között. Szerdán Petacchi mutatott jobb formát, és pár ponttal csökkentette különbséget. Szereplése már csak azért is meglepő, mert a háromhetes körversenyeket általában még a hegyek előtt feladja. Így tett a 2003-as Tour-on is, amikor négy szakaszgyőzelemmel hazautazott. Most egy új Petacchit ismerhetünk meg: „Az első célom az volt, hogy szakaszt nyerjek, aztán látni akartom, hogy tudom magam átverekedni az Alpokon. Nos, elég jó állapotban vagyok, az új cél így az, hogy elérjem Párizst.”

A szakasz előtt Cavendish-ék is mezőnyhajrára készültek, igaz, féltek attól, hogy csak ők hajlandóak ezért mindent megtenni, míg a többi csapat nem veszi ki a részét az üldözésből. „ Az embereink szenvednek a sérüléseiktől és a hőségtől. Túl nagy kérés lenne tőlük, hogy mindenkit üldözzenek. Szükségünk van tehát segítségre. Ha ez történik, és más sprintercsapatok is együttműködnek velünk, akkor megpróbáljuk szállítani a győzelmet” – mondta Rolf Aldag, a Columbia sportigazgatója a velonews.com –nak.

Szintén szakaszgyőzelemben gondolkodott az első héten a csuklóját tört Tyler Farrar is. Nehéz helyzetbe került amiatt, hogy csapattársa, a befejező és felvezető embernek egyaránt kiváló Hunter szerdán bukott, és sérülései miatt fel kellett adnia versenyt. “Azért jöttem, hogy szakaszt nyerjek, és a balszerencsém ellenére komoly esélyem van, hogy sikerüljön. Erre csütörtökön, és a harmadik héten két szakaszon lesz lehetőségem. Remélhetőleg a szerencse is velem lesz valamelyik sprintben.”

A nagy fogadkozások ismeretében szinte kamikázeakciónak minősíthető a nap szökése. Anthony Geslin (FdJ), Stephane Auge ( Cofidis) és Jose-Alberto Benitez (Footon) a start után lépett meg, de nem tudott különösebben nagy előnyt kiharcolni. A mezőny 2-3 perccel lemaradva követte, majd a sprintre készülve 20 km-nél érte utol őket. Ekkor a Saxo-Bank állt élre, hogy Schlecket a boly elejére hozzák, hogy megússzon egy esetleges bukást. Négy kilométernél a Lampre vette át az irányítást, mögöttük a Columbia próbált összeállni, Hushovd segítő nélkül maradt. Egy kilométernél már a Columbia dominált, tiszta helyzetbe hozva Cavendish-t, aki könnyedén nyerte a hajrát. Győzelmét csorbítja, hogy felvezető embere, Renshaw sportszerűtlen módszerekkel csinált helyet: többször megfejelte a mellette tekerő Garmin-os Julian Dean-t.

Cavendish győzelmével mentora, Erik Zabel csúcsát döntötte meg. Zabel a Tour-jain összesen 12 szakaszt nyert, Cavendish ennyi győzelmet már három verseny alatt begyűjtött. 2008-ban négy, 2009-ben hat szakaszon volt a leggyorsabb, míg idén már két sikernél járt.

A sprintben Petacchi a második lett, ezzel megszerezte a zöld trikót, mert eddigi gazdája, Hushovd csupán a hetedik lett.

Eredmények

11. szakasz, Sisteron - Bourg-lès-Valence 184,5 km

1. Mark Cavendish (GBr) Team HTC - Columbia 4:42:29

2. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini

3. Tyler Farrar (USA) Garmin - Transitions

4. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d'Epargne

5. Robbie Mcewen (Aus) Team Katusha

6. Yukiya Arashiro (Jpn) Bbox Bouygues Telecom

7. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

8. Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale

9. Jurgen Roelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto

10. Gerald Ciolek (Ger) Team Milram

Összetett: (sárga trikó)

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 53:43:25

2. Alberto Contador (Spa) Astana + 41 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:45

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +2:58

5. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:31

6. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 3:59

7. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 4:22

8. Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne + 4:41

9. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha + 5:08

10. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5:09

16. Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 7:13

18. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 7:47

32. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +17:51

Pontverseny (zöld trikó)

1. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 161 pont

2. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 157 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 138 pont

5. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 132 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 92 pont

2. Anthony Charteau (Fra) Bbox 90 pont

2. Christophe Moreau (Fra) Caisse d’ Epargne 62 pont