Contador erődemonstrációt tartott

2010.07.16. 23:36

Nem bírta tartani Contador tempóját Schleck az utolsó emelkedőn. A sárga trikója nem volt veszélyben, de nehéz lesz megtartania így a Pireneusokban. A szakaszt Contadort lehajrázva Joaquin Rodriguez nyerte. A zöld trikót Hushovd egy köztes sprintben visszaszerezte Petacchitól.

Nehéz 210 kilométeres szakasz várt pénteken a Tour mezőnyére, 5 kategorizált emelkedőt kellett megmászniuk. Ráadásul a célhoz egy igen meredek, 10 százalék feletti kaptató vezetett a közelmúlt egyik legnépszerűbb francia kerékpárosáról, Laurent Jalabert-ről elnevezett csúcsra. A hegyen korábban már nyert Contador és Vinokurov is.

Zaklatottan kezdődött az etap, sorozatos támadások bontották meg a sort, nem meglepő, hogy az első órában 49 kilométer per órás sebességgel hajtottak. Az első emelkedőn az összetettben jól álló Hesjedal próbálkozott egy elmenessel, de előkelő helyezése miatt nem kaphatott szabad utat. Később Chavanel és Vaugrenard társaságában Cunego is megpróbált ellépni, neki különösen fekszenek az ilyen hegyes szakaszok, amelyek a tavaszi klasszikusokhoz hasonló meredek emelkedővel végződnek. Cunego-nak azonban ma nem sok esélyt adott a mezőny, még a második hegy előtt megfogták. A második hegymászás során aztán egy különösen illusztris szökevénycsoport alakult ki, benne olyan nevekkel, mint Hushovd, Klöden, Vinokurov, Charteu, vagy Hesjedal. A 18 fős hamar kétpercnyi előnyt szerzett, nehéz helyzetbe hozva a sárga trikót védő Saxo Bankot. Az összetettben jól állók, miatt muszáj volt kemény tempót menniük. A vezetésbe később a Lampre is beszállt, nem akarták, hogy Thor Hushovd elérje a 158 km-nél található köztes sprintet.

Amint az várható volt, Hushovd megpróbálta visszaszerezni a zöld trikót Petacchitól, így részt vett a szökésben. A köztes sprintekben szerezhető pontokkal lépéselőnybe kerülthet az olasszal szemben. Az első sprintet 74,5 km-nél nem sikerült megnyernie, mert a Petacchit védő Bole elhalászta előle a győzelmet. A másodiknál azonban gyorsabb volt, így holnap újra zöldben feszíthet a norvég.

Ötven kilométer volt hátra, amikor Vinokurov iramváltásával megrostálta a szökevénycsoportot. Csak Klöden, Kiryenka és Hesjedal bírt vele menni. A négyes négy perc körüli előnyig jutott. Mivel Hesjedal hátránya az összetettben csupán 5:42 volt, a top 10-be tartó versenyzők csapatai sem nézhették tétlenül a megúszást, így a Saxo mellett a Liquigas és a Cervélo is beszállt az üldözőversenybe. Tíz kilométernél már csak 1:20-al jártak előbb Vinokurovék. A kazah a szakaszgyőzelemre tört, a célhoz vezető meredek emelkedőn lerázta társait, és jó iramban haladt felfelé.

Az üldözőcsoportból Joaquin Rodriguez lépett meg, és kezdett felzárkózni Vinohoz. A többi favorit egymás mellett haladt, két kilométernél azonban Contador is robbantott, támadására senki nem tudott reagálni. Schleck bajba került a meredeken, és az üldözést feladva saját tempójában tudta le a hátralévő részt. Contador és Rodriguez közben utolérte a bemerevedő Vinokurovot, így már csak ketten meccseltek az etap győzelemért. A hajrában Joaquin Rodriguez volt a frissebb, így Contadornak meg kellett elégednie azzal, hogy közelebb került Schleckhez. A sárga trikós ugyan csak 10 másodpercet kapott az utolsó két kilométeren, de így Schleck nem várhatja túl nagy optimizmussal a Pireneusokat.

Régi új gazdája van a pöttyös trikónak is, Pineau a szakasz elején bukott, és a mezőny végén ragadt. Ellenlábasa Charteau, aki egy napig már hordhatta trikót pedig a szökésben is részt vett, sorra gyűjtve a hegyi pontokat.

Eredmények

12. szakasz, Bourg-de-Péage - Mende 210, 5 km

1. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha Team 4:58:26

2. Alberto Contador (Spa) Astana

3. Vinokurov Alexandre (Kaz) Astana + 4 mp

4. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma Lotto + 10 mp

5. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank

6. Samuel Sanchez (Spa) Euskatel-Euskadi

7. Andréas Klöden (Ger) RadioShack

8. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank

9. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 15 mp

10. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas

14. Bradley Wiggins (Gbr) Sky Team + 31 mp

15. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team

16. Ivan Basso (Ita) Liquigas

18. Carlos Sastre (Spa) Cervéló

Összetett: (sárga trikó)

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 53:43:25

2. Alberto Contador (Spa) Astana + 31 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:45

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +2:58

5. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:31

6. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 4:06

7. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 4:27

8. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha + 4:58

9. Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne + 5:02

10. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas + 5:16

11. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5:30

16. Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 7:34

18. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 8:08

32. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +21:16

Pontverseny (zöld trikó)

1. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 167 pont

2. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 161 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 138 pont

4 Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 132 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Anthony Charteau (Fra) Bbox 107 pont

2. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 92 pont

3. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 64 pont