Szimulátoron már Mencsové a Vuelta

2010.08.28. 15:27

A szimulátoron Mencsov a Vuelta győztes, de a verseny csak most kezdődik

Szombaton rajtol a 65. Vuelta d’ Espana, a kerékpáros szezon idei harmadik háromhetes körversenye. A címvédő Alejandro Valverde és a Tour-győztes Contador hiányzik a mezőnyből, így mindenki Mencsovot tartja esélyesnek.

Sok hegymenet, kevés időfutam röviden így jellemezhető a spanyol Grand Tour. A versenyt sokan csak a világbajnokságra való felkészülés egyik állomásának tekintik, de így is nagy csata várható a piros trikóért. Az összetettben élen álló ugyanis ezentúl ilyen színű trikóban teker majd, az 1998-ban bevezetett aranysárga helyett.

Az indulók listáját végignézve, a Tour de France-on csalódottak, így most bizonyítani vágyók versenyévé is válhat a Vuelta. Bár a legtöbben a Touron harmadik helyen végzett Gyenisz Mencsovot tartják favoritnak, sokan megakadályozhatják a győzelemben.

Veszélyesek rá a Schleck-fivérek: most a Tourról bukás miatt, korán kiesett Frank lesz az első számú versenyzője a Saxo-Bank csapatában, míg a Tour-második, Andy ezúttal segítőként fog tekerni. Frank Schleck ma már egyáltalán nem bánja, hogy hamar feladni kényszerült a francia körversnyenyt. “A bukás előnyőmre válhat, mert amiatt csak négy Tour de France szakaszon tekertem. Így frissebb leszek fizikailag, mint a többi versenyző, akik mind a három hetet végigcsinálták” - nyilatkozta a Marcának.

Az összetettben jól szerepelhet majd az idén már a harmadik nagy körversenyén rajtoló Garminos Christian Vande Velde is. Az amerikai bringás meglehetősen balszerencsés szezont tudhat maga mögött. Mind a Giro d’ Italia-ról, mind a Tour de France-ról gyorsan kiszállt bukás és sérülés miatt, így számára különösen fontos, hogy jó eredménnyel zárja a szezont. Dobogóra esélyes még Vincenzo Nibali is, aki a Giro-n harmadikként zárt. Ő lehet a mezőny sötét lova, meglepetéssel szolgálhat a nyári szezonban keveset versenyző olasz bringás.

Bár a Tour-on meglehetősen gyengén versenyzett Carlos Sastrét sem szabad leírni, az első tízben könnyen benne lehet, és akár hegyi szakaszokat is nyerhet. Ő szintén, a jövőre vele egy csapatban versenyző Mencsovot nevezte meg első számú esélyesként.

Mencsov mellett szól az, hogy ő az egyetlen a mezőnyben, aki már nyert Vueltát. Tavaly győzött a Giro d’ Italian is, az idei Tour-on pedig a harmadik helyen zárt. A hegyeken jól tartja magát, és a jó időfutammenők közé tartozik. A kérdés esetében csupán az, hogy kellően motivált-e, és formában maradt-e a Tour után. 2009-ben a Giro után a Tour-t is bevállalta, de akkor gyengén szerepelt.

Az orosz versenyző már a verseny rajtja előtt győztesnek tudhatja magát. A világ legnépszerűbb PC-kre és PSP-re írt kerékpárverseny szimulátorán, a Pro Cycling Manager-en már lejátszották a 75. Vuelta d’ Espana-t és ott Mencsov lett a piros trikós. Az első szakaszon azonban a Saxo-Bank győzelmét hozták ki.

Ugyan kevés spritereknek kedvező sík szakasz került a programba, mégis a rajtlistán szerepelnek a legnagyobb nevek. A Tour-on idén öt szakaszgyőzelemig jutó Mark Cavendish először mutatkozik be a Vueltán. Legnagyobb ellenfele most is a francia körversenyen a legtöbb pontot gyűjtő sprinter Alessandro Petacchi lehet. Nagyot mehet az amerikai Tyler Farrar is, aki jó formában vágott neki a Tour-nak, de csuklótörése miatt nem tudott végigmenni. A hajrákban ott lehet még a háromszoros spanyol világbajnok Oscar Freire Gomez, habár gyorsasága megkopott az utóbbi években a a pontversenyt megnyerheti. Csakúgy mint Thor Hushovd. Ő is jó eséllyel lehet zöld trikós, hiába nem a mezőny leggyorsabbja, a nehezebb terepviszonyokat legjobban bírja a sprinterek közül.

A Vuelta egy kicsit mindig spanyol háziverseny is, így a szervezőknek különösen fontos, hogy a hazai nagyágyúk is rajthoz álljanak. A tavalyi győztes Valverde eltiltása miatt nem védheti meg a címét. Alberto Contador idén csak a Tour-ra koncentrált, így nem vette versenyprogramjába a Vueltát. Contadort azonban valószínűleg látjuk még a spanyol körversenyen, mert az az álma, hogy elsőként egy évben mindhárom Grand Tour-on győzzön. A 2009-es második Samuel Sanchez sem áll rajthoz, ő a Tour-on szerzett sérüléséből nem épült még fel.

A klasszis versenyzők mellett azonban komplett csapatok is hiányoznak majd a Vueltáról. Lance Armstrong csapata, a Radioshack egész egyszerűen nem kapott meghívást a versenyre. Csakúgy mint a világbajnok Cadel Evans-t soraiban tudó BMC sem.

Hegyimenőkre szabták az ide Vuelta útvonalatát, a 21 szakaszból kilenc hegyi szakasz lesz, ráadásul ezek közül hat hegyibefutós is lesz. Sprintereknek kedvező klasszikus szakasz szinte nem is találni az útvonalban. Szakaszgyőzelemre így csupán 4-5 szakaszon van valódi esélyük. Ha túlélik a hegyeket esetleg még a zárószakaszon, a madridi célban tudnak megvillani. A királyetap a 16. lesz, a szakaszon két első- és egy kiemelt kategóriás emelkedőt kell majd teljesítenie mezőnynek. A verseny sokak szerint azonban mégsem itt, hanem az utolsó előtti szakaszon dőlhet el. A szervezők a 2247 méter magas Bola del Mundo-n jelölték ki a célt. A 21 kilométeres hegymenetben, három kilométeren keresztül 12 százalék feletti meredekséget kell leküzdeniük a bringásoknak. A körverseny egyetlen egyéni időfutama a 17. szakaszon lesz, szinte teljesen sík terepen. A későbbi hegyi szakaszokon azonban még a több perces előnyök is ledolgozhatók.

A verseny szombaton késő este Sevillában kezdődik egy villanyfényes 13 km-es csapatidőfutammal.