Kerékpár-vb - Nem értik a rádióhasználat tiltását

2010.09.29. 12:21

Cadel Evans, a mezőnyverseny, illetve Fabian Cancellara, az egyéni időfutam címvédője is komoly kritikát fogalmazott meg a rádió használatának tiltásával kapcsolatban az országúti kerékpáros-világbajnokságon.

A hazaiak legjobbja, Evans szerint komoly gondot jelent ez a szabály a versenyzőknek, mert az év más versenyein rádiós kapcsolatban vannak a versenyzők a csapatukkal, ehhez vannak hozzászokva.

Cancellara más oldalról közelítette meg a kérdést, ő úgy gondolja ugyanis, hogy a rádiókapcsolatra elsősorban a biciklisek biztonságának megőrzése miatt van szükség. "Számomra a biztonság a legfontosabb - mondta Cancellara. - Amennyiben az úton előttünk bármi rendkívüli történik, a csapatvezetők tudják értesíteni a versenyzőiket, mire kell figyelniük, mire számíthatnak. 2010-et írunk, nem 1960-at." A nemzetközi szövetség (UCI) a sportág szellemiségével ellenkezőnek tartja a rádiózást, érvelése szerint a versenyeket nem dönthetik el az autókban ülők. "A kerekeseknek kell meghozniuk a döntéseket a saját megérzésük alapján" - nyilatkozta az UCI szóvivője, aki elmondta azt is, a szövetség nem látja veszélyben a versenyzők biztonságát a változtatással.

Az UCI az U23-as korosztály sorozataiban, illetve a felnőttek második kategóriás versenyein már az év elejétől betiltotta a rádiózást, míg a legjobbaknál a jövő évtől lép majd életbe minden versenyen az új szabály.