Contador tagadja a vértranszfúziós vádakat

2010.10.02. 13:02

Nem romlott hús, hanem vértranszfúzió miatt kerülhetett a klenbuterol a Tour-győztes szervezetébe. A spanyol tagadja ezeket a vádakat, és új doppingszabályozást sürget.

A Tour de France háromszoros győztese, Alberto Contador tagadja azokat a vádakat miszerint a pozitív doppingtesztje vértranszfúzió eredménye. Változatlanul kitart amellett, hogy a klenbuterol nevű doppinglistás szer étellel került a szervezetébe.

Több fiziológus azt a teoriát vetette fel, hogy Contador vérátömlesztés miatt szolgáltatott pozitív mintát. Szerintük a Tour pihenőnapján Contador a korábban levett vérét kapta vissza, és ez tartalmazta a július 21-ei mintájában kimutatott klenbuterolt.

"Ha akarják, az összes Touron leadott mintámat megvizsgálhatják, annyi laboratórium, amennyi csak akarja. Ha akarják, akkor három-öt évre is lefagyaszthajták, amíg újabb teszteket fejlesztenek ki, és akkor is ellenőrízhetik. Nincs mit rejtegetnem" - mondta a Reutersnek Contador.

Contador vérmintájában kimutatott klenbuterolt elsősorban az asztmások használják légzéskönnyítőnek, de erős zsírégető hatása is van. Contador ugyan nem asztmás, de gyakran hivatkozik allergiájára és nehéz légzésére. Az eddig azonban nem merült fel, hogy a spanyol kerékpáros ezt a betegségét kezelve használta volna a klenbuterolt.

A klenbuterolt Contadornál ráadásul 400-szor kisebb dózisban mutatták ki, mint amit egy akkreditált doppinglabornak ki kellene mutatnia. A spanyol azért is gondolja azt, hogy meg kellene változtatni a doppingellenes szabályokat.

"Nem szabadna ugyanolyan kategóriába esnie egy tényleges pozitív doppingesetnek, és egy olyan pozitív esetnek, mint az enyém, amit egy ételszennyeződés okozott. Olyan szabályokat kellene kialakítani, mint ahogy azt a koffein esetében tették. Megváltoztaták a szabályokat, mert észrevették, hogy nem volt igazságos. A klenbuterol esetében is mennyiség alapján kellene besorolni a pozitív eseteket, nemcsak az alapján, hogy egyáltalán kimutatható-e" - nyilatkozta Contador.