A sült hús nem mentség Contadornak

2010.10.11. 14:25

Korábban egy olasz kerékpárost már eltiltottak két évre klenbuterol-használat miatt, ő is a szennyezett húst okolta a pozitív doppingtesztért. A büntetés alól ez sem menthet fel, legfeljebb felezhetik a büntetést.

Az olasz Alessandro Coló áprilisban a Tour of Mexicó-n adott pozitív mintát, állítja, az ott fogyasztott sült hússal került a szervezetébe a tiltott szer. Az akkor feltálalt húst már nem tudták bevizsgálni, de egy biológus segítségével bebizonyította, hogy Mexikóban a húsok legalább 18 százaléka az állatok növekedésének serkentésére használt klenbuterollal szennyezett.

Az Olasz Olimpiai Bizottság szakmai bizottsága elfogadta az érvelést, de felmentést nem adott: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexe szerint ugyanis a sportolók felelősek azért, hogy mit esznek és isznak, így Colo csak abban bízhat, hogy enyhítik, kettőről egy évre csökkentik eltiltását.

A háromszoros Tour-győztes Alberto Contador klenbuterol-használata másfél hete derült ki, Colo szerint hihető a spanyol története, miszerint nála is marhahús okozhatta a pozitív tesztet. De ha hasonlóan járnak el Contadorral is, meg kell őt fosztani idei Tour de France-győzelmétől, és minimum egy évre el kell tiltani.

"Nem hinném, hogy Contador megkockáztatta volna a klenbuterol használatot. Mielőtt pozitív lett a mintám, azt sem tudtam, hogy létezik a klenbuterol. Azóta már tudom, hogy két vagy három napig marad a szervezetben, és míg egyeseknél kimutatható, másoknál nem. Contador hülye lett volna beszedni júniusban, hiszen tudta, hogy bármikor ellenőrizhetik a Tour előtt” - védte a spanyolt Colo.

Az ügyben megszólalt Contador szakácsa is, aki szerint véletlenek sora vezetett a doppingesethez. Paco Olalla állítja, hogy a Tour második pihenőnapján, Pau-ban nem használhatták szállodájuk konyháját, ezért Spanyolországból hozattak húst. A megrendelt steakről számlát is kapott, átadta az Astana csapatvezetőinek. Szerinte a számlával igazolhatnák a hús eredetét, és bebizonyosodhatna Contador ártatlansága.

Contador ráadásul ezzel csak ez egyik doppingvádat tisztázhatná: a múlt héten vérlágyító szerrel is meggyanúsíott biciklis nehezen tudná steakfogyasztásra fogni a vérdoppingot.