A nemzetközi szövetség nem sürgeti az eljárást Contador ügyében

2010.10.20. 07:26

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) nem sürgeti a háromszoros Tour de France-győztes spanyol Alberto Contadorral szembeni doppingeljárás mielőbbi lezárását.

„Ez egy nagyon fontos ügy, mielőtt meghoznánk az ítéletet, teljes bizonyosságra van szükség”- jegyezte meg Pat McQuaid, az UCI elnöke. Hozzátette: az eset meglehetősen komplikált, olyan eredményeket várnak, amelyekről nem tudják, mikor érkezhetnek meg. Azt is kiemelte, hogy az UCI szorosan együttműködik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, a WADA-val.

Contador idén harmadszor nyerte meg a Tourt, ám szervezetében nagyon kis mennyiségű, a megengedett érték 400-ad részét jelentő 50 pikogrammnyi klenbuterolt mutattak ki a viadal július 21-i pihenőnapján. Sajtóinformáció szerint a 27 éves bringás vértranszfúzión esett át a franciaországi verseny alatt, és az egyik tasakban vérhigítószert is felfedeztek. A médiumok kitértek rá, hogy Contador vizeletében is mutattak ki ilyen vérlágyítót, s a hígítás magyarázza azt, hogy a tiltólistán szereplő - többek között az állóképességet fokozó - klenbuterol csak kis mértékben volt jelen tesztanyagában.

A spanyol kerékpáros a csapata által lefolytatott belső vizsgálatnál arra hivatkozott, hogy a Tour alatt Spanyolországból hozatott hús volt fertőzött, és emiatt jutott klenbuterol a szervezetébe.

Amennyiben jelenleg a világ legjobbjának tartott Contadort bűnösnek találják, kétéves eltiltásra számíthat, és megfosztják Tour-elsőségétől.