A WADA-jelentésre várnak Contador ügyében

2010.11.02. 14:50

Amennyiben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megkapja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentését a háromszoros Tour de France-győztes spanyol Alberto Contador esetével kapcsolatban, órákon belül megszülethet a döntés - jelentette ki kedden Pat McQuaid, az UCI elnöke.

Hozzátette: szorosan együttműködnek a WADA-val, de amíg nincs kész a sok munkát és ellenőrzést igénylő beszámoló, addig nem tudnak ítélkezni. Az UCI vezetője ismételten jelezte: ő doppingvétség esetén nem két- , hanem négyéves eltiltást tartanak jónak, mert - mint jelezte - a 24 hónap túl rövid idő.

Contador idén harmadszor nyerte meg a Tourt, ám szervezetében nagyon kis mennyiségű, a megengedett érték 400-ad részét jelentő 50 pikogrammnyi (0,00000000005 g) klenbuterolt mutattak ki a viadal július 21-i pihenőnapján. Sajtóinformáció szerint a 27 éves bringás vértranszfúzión is átesett a franciaországi verseny alatt, és az egyik tasakban vérhigítószert fedeztek fel. A médiumok kitértek rá, hogy Contador vizeletében is mutattak ki ilyen vérlágyítót, s a hígítás magyarázza azt, hogy a tiltólistán szereplő - többek között az állóképességet fokozó - klenbuterol csak kis mértékben volt jelen tesztanyagában.

A spanyol kerékpáros a csapata által lefolytatott belső vizsgálatnál arra hivatkozott, hogy a Tour alatt Spanyolországból hozatott hús volt fertőzött, és emiatt jutott klenbuterol a szervezetébe.

Amennyiben jelenleg a világ legjobbjának tartott Contadort bűnösnek találják, kétéves eltiltásra számíthat, és megfosztják Tour-elsőségétől.