10 nap biciklin, 1200 km vízben, sárban

2010.11.05. 16:16

A Crocodile Trophy nevű mountain bike versenyen tíz nap alatt 1200 kilométert tekernek a versenyzők, a győztesnek semmilyen segítsége nem volt, még a vizespalackokról is maga gondoskodott. A résztvevők végig hegyvidéken tekertek, a szintkülönbség12 ezer méter volt. Idén haláleset is történt, igaz, nem biciklizés közben.

A Crocodile Trophy főszervezője, Gerhard Scönbacher egy vietnami bringaversenyt akart túlszárnyalni. Az ausztráliai Queensland államban megrendezett verseny idén még az eddigieknél is nehezebb volt, mert a sok eső miatt sártengerré változott a pálya, a nagy víz miatt a végén még néhány pályaszakaszt is módosítani kellett.

A versenyt a tavalyi győztes, svájci Uwe Huber nyerte, aki minden segítség nélkül indult, biciklijét is saját maga szerelte, még a vízről is magának gondoskodott. "Sok munka van ebben a győzelemben, de így, hogy egyedül csináltam meg, jobban azonosulok a verseny szellemiségével. Rengeteg emelkedőn, hegyen, völgyön kellett átmennem, de a célba érés mindenért kárpótolt" - mondta a svájci bringás. Huber az 1996-os olimpiai bajnok Bart Brentjens-t előzte meg.

A verseny féltávjánál haláleset is történt, az 59 éves Weit Heukert álmában érte a halál, keringési elégtelenség végzett vele, a gyász miatt el is maradt a hatodik szakasz.

A nőknél Abby McLennan lett az első, mind a kilenc szakaszt megnyerte.