Contador egy kokainos csókkal védekezik

2010.12.10. 15:34

A spanyol kerékpáros abban bízik, hogy a kokainos csók és a marhahússal elfogyasztott klenbuterol hasonló megítélés alá esik.

Contador váltig állítja, szervezetébe marhasülttel jutott a doppinglistán szereplő klenbuterol. Ha doppingolásért elítélik, kétéves eltiltást kaphat, és a legutóbbi Tour de Frane-győzelmétől is megfoszthatják. Abban bízik, sikerül igazolnia ártatlanságát, és ha meg is büntetik, csak pár hónapot kap: a kerékpáros ügyvédjei precedensként egy kokain miatt eltiltott, majd azt pár hónapos büntetéssel megúszó teniszező ügyét vették elő.

Contador a Tour de France alatt produkált pozitív mintát, szervezetében nagyon kis mennyiségben a tiltólistán szereplő klenbuterolt mutattak ki. A kerékpáros szerint csak a verseny ideje alatt elfogyasztott hússal juthatott szervezetébe a doppingszer. “Egyik tudós sem mondta azt, hogy ez lehetetlen. Mivel annyira kicsi a mennyisége, nem is történhetett másképpen” - mondta Andy Ramos, Contador ügyvédje.

Contador védelmét is erre alapozzák. A közelmúltban történt hasonló esetek is neki kedvezhetnek, ezekben a doppinggügyekben az eltiltott sportolók bizonyítani tudták, hogy vétlenek voltak, ezért büntetésüket mérsékelték. Az ügyvédek szerint a hasonló esetek Contadort segítik.

Az egyik legkülönösebb példát a teniszező Richard Gasquet tavalyi ügye szolgáltatta. A franciánál kokaint mutattak ki, a Nemzetközi Teniszszövetség két évre eltiltotta. Gasquet fellebbezett a Sport Döntőbíróságnál, elismerte a kokainfogyasztást, de azt állította, akkor jutott a szervezetébe a drog, amikor egy miami night-clubban megcsókolt egy nőt. A védekezését elfogadták, megúszta egy két és fél hónapos eltiltással.

Contadoréhoz hasonlít az asztaliteniszező Dimitrij Ovtcsarov esete is. A német szintén klenbuterollal akadt fent, állítása szerint a Kínában elfogyasztott hússal jutott a szervezetébe a szer. Nála 75 pikogrammot, míg Contadornál 50-et mutattak ki. Ovtcsarov B-próbája is pozitív lett, a versenyző hajvizsgálatot is kért, akkor már nem tudták kimutatni a doppingot. Végül októberben ejtették ellene a vádakat.

A növekedést segítő klenbuterolt a farmerek gyakran adják az állatoknak. Ovtcsarov hivatkozhatott is erre, mert Kínában igen elterjedt ez a módszer, és a szer a húsban is kimutatható.

Contadornál ez gyenge érv lenne, Európában nem használják a klenbuterolt. Az Európai Unióban 2008-ban és 2009-ben több mint 19 ezer vizsgálatból egyik esetben sem tudtak a húsmintákból klenbuterolt kimutatni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei még azt a húsüzemet is felkeresték, ahonnan Contadorék szállítattak húst, de ők sem találtak fertőzött mintát.

Agassi azt hazudta, barátja drogos italát húzta le

André Agassi a 90-es években tépett be otthon egy barátjával, majd a következő tornán lebukott. A teniszszövetség el akarta tiltani, de ő hivatalos levelet írt a döntéshozóknak, azt állította, egy szórakozóhelyen véletlenül ismerőse italát hajtotta fel, abban volt a drog. A védekezést megették, Agassi megúszta a büntetést, majd tavaly megjelent életrajzi könyvében megírta az igazságot.

Contador doppingügyében még karácsony előtt döntést hoz a Spanyol Kerékpáros Szövetség. Ha nem tiltják el, a spanyol 2011-ben mindhárom nagy körversenyen rajthoz áll. Bjärne Riis, a Saxo Bank csapatfőnöke változatlanul hisz versenyzőjének, aki jövőre is a klub kapitánya lesz. Contador eddig háromszor nyert Tourt (2007, 2009, 2010), egyszer Giro d'Italiát (2008) és egyszer Vuelta a Espanát (2008). Olyan még nem fordult elő, hogy adott naptári évben egy kerékpáros mindhárom nagy körversenyen első legyen.