33 év után újra baszkföldi szakaszok a Vueltán

2011.01.12. 20:20

Idén 33 év után először Baszkföldön is áthalad majd a spanyol országúti kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espana mezőnye.

A szervezők szerdán ismertették a világ egyik legnagyobb körversenyének 2011-es útvonalát, két nappal azután, hogy az ETA baszk szakadár szervezet tartós tűzszünetet hirdetett.

A Vuelta legutóbb 1978-ban vezetett át Baszkföldön, ám a verseny szinte káoszba fulladt, a helyi szeparatisták eltorlaszolták az utakat, rajzszeget szórtak az aszfaltra, s homokot szórtak a versenyzők szemébe. Az incidensek miatt két szakaszt törölni kellett a programból.

Az augusztus 20. és szeptember 11. között rendezendő versenyen az utolsó előtti és az azt megelőző szakaszt rendezik Baszkföldön, szeptember 9-én Bilbaóban, szeptember 10-én pedig Vitoriában lesz a befutó.

"Köszönjük a szervezőknek, hogy a hazánkba hozzák a viadalt" - nyilatkozta Igor Anton, az Euskaltel csapat kerekese, aki tavaly az összetett első helyén állt, amikor a 14. szakaszon bukott és kiesett.

A Vuelta útvonala a szokásokhoz híven nagyon nehéz, a kilenc sík szakasz mellett tíz hegyi etapot iktattak be a szervezők, valamint egy-egy egyéni és csapat időfutamra kerül sor.